≫ 

Polanski nominovan za 12 francuskih Oskara, a žene besne: "Daju počast nasilniku i silovatelju dece"

"Priznavanje njegovog filma je ekvivalentno ućutkivanju žrtava", istakli su iz feminističke grupe "Osez Le Féminisme"

  • 2

Aktivistkinje feminističke kampanje su optužile Francusku filmsku akademiju da je podržala "nasilnika i silovatelja u begu", nakon što je poslednji film režisera Romana Polanskog nominovan za 12 Cezar nagrada.

Poljski režiser je pobegao iz SAD za Francusku 1978. godine, nakon što je priznao da je silovao 13-ogodišnju devojčicu i od tada se vodi kao begunac od američke pravde, bez obzira na učestale pokušaje da bude "izručen".

Njegov film, "Oficir i špijun", o poteri za francusko-jevrejskom vojnom oficiru Alfredu Drejfusu, nominovan je za 12 Cezar nagrada - francuskom pandanu Oskara, uključujuči kategorije za najbolji film i najbolji režiser.

Neposredno pre premijere u novembru prošle godine, francuska fotografkinja, Valentina Monije, optužila je Polanskog da ju je silovao u švajcarskom ski odmaralištu kad je bila tinejdžerka.

Monije je istakla da je Polanski pokušao da joj da pilulu i da je prinudi na pokoravanje u njegovoj brvnari u Gštadu kad je bila osamnaestogodišnja manekenka i glumica.

Uprkos napadima i otkazivanja svega u vezi s Polanskim, film "Oficir i špijun" je finansijski zadovoljavajuće prošao, prodavši milion i po bioskopskih ulaznica.

Oficir i špijun Žan Dežardan u filmu "Oficir i špijun" / Printskrin: YouTube/UniFrance

Feministička grupa Osez Le Féminisme navela je da su nominacije donele "sramotu za Cezar nagrade i pokazale da Francuska ne učestvuje u #MeToo pokretu".

- Priznavanje njegovog filma je ekvivalentno ućutkivanju žrtava - istakli su iz Osez Le Féminisme.

Pored Polanskog, nominovana je i Adel Hanel za najbolju žensku ulogu u filmu Portrait of a Lady on Fire, koja tvrdi da ju je, kad je imala 12 godina, seksualno napastvovao francuski režiser Kristof Ruđa. Režiser je optužen, ali negira navode.

- Zar ništa nismo naučili iz #MeToo pokreta? Pored svega što se desilo, Cezar nagrade su odale počast nasilniku i silovatelju dece koji je u begu? - objava je na Twitter profilu grupe Osez Le Féminisme.

Predsednik Francuske filmske akademije, Alan Terzan, smatra da, kad pravi izbor za nagrade, "akademija ne bi trebalo da uzima u obzir moralnu stranu autora".

Polanski (86) je rekao da "apsolutno negira" napad na Monije.

- Ne sećam se toga jer je netačno - izjavio je za magazin Paris Match.

"Oficir i špijun" nije dobio nijednu Oskar nominaciju, dok je drugi francuski film, "Jadnici", u užem izboru za najbolji strani film. "Jadnici" je nominovan za 11 Cezar nagrada.

Video: Pevač Ar Keli držao u zatočeništvu šest žena, silovao maloletnice

(Telegraf.rs/Theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    30. januar 2020 | 11:14

    opet ove sto se sete da su bile silovane pre 30 godina....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA