≫ 

Pogledajte "Džemu", dokumentarni film portala Klix.ba: Priča o poljoprivredniku koji sve radi trčeći

Portal Klix.ba će ovim dokumentarnim filmom obeležiti 20 godina postojanja

  • 1
Džemo Foto: Printskrin Klix.ba

Dokumentarni film "Džemo", čiju produkciju potpisuje portal Klix.ba, a koprodukciju Al Jazeera Balkans, u petak uveče otvorio je treće izdanje AJB DOC Film Festivala. Režiju i scenarij potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, a film je dostupan na portalu Klix.ba i na online platformi festivala.

Film "Džemo" traje 44 minute, snimljen je 2020. godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Radnja prati svakodnevnicu poljoprivrednika koji je uspeo spojiti ljubav prema trčanju i poslovne obaveze. Moguće ga je pregledati na Klix.ba i na online platformi AJB DOC-a potpuno besplatno i bez registracije. Film će biti dostupan do završetka festivala (15.9.).

Džemin dan počinje u pet ujutro, kada odlazi nahraniti i očistiti deset krava, zatim pakuje i prodaje mleko, a onda odlazi po stočnu hranu. Živi s majkom, ocem i bratom koji mu pomažu u prodaji mleka. Naizgled sasvim obična svakodnevica čoveka sa sela. Ali, Džemo se od ostalih poljoprivrednika izdvaja po tome što sve obaveze završava trčeći. Svakodnevno prelazi više od 20 kilometara gurajući obična kolica u kojima je neretko i do 150 kilograma stočne hrane.

Gledaoci kroz dokumentarac imaju priliku pratiti Džemu kako se priprema i odlazi na prvu veliku regionalnu utrku. Imaće priliku uroniti u potpuno drugačiji svet, bez društvenih mreža, pametnih satova i mobilnih, te otkriti u čemu leži tajna Džemine ljubavi prema trčanju, kao i to kome ovaj 45-godišnjak posvećuje svaku svoju pobedu.

Portal Klix.ba će na ovaj način obeležiti 20 godina postojanja, te uz saradnju s Al Jazeerom Balkans zakoračiti u treću deceniju u kojoj na ovaj način otvara prostor za još sličnih projekata.

Džemo Foto: Printskrin Klix.ba

Režiju i scenario dokumentarnog filma "Džemo" potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, novinarka i fotoreporter portala Klix.ba. Produkcija: Klix.ba za Al Jazeera Balkans (2020); Muzika: Adnan Zilić; Snimatelj: Amel Đikoli; Tonski snimatelj: Samir Hrković; Producent: Sead Kreševljaković; Postprodukcija slike: Sanjin Manov; Grafički dizajn: Haris Jusović (Jusa Originals); Dron: Hajrudin Suljić (Helifilm).

Podsećamo, zbog loše epidemiološke situacije kompletan festivalski program ovogodišnjeg AJB DOC-a biće prikazan online. Više informacija o ovogodišnjem repertoaru potražite na zvaničnoj web stranici festivala ili na nekoj od društvenih mreža AJB DOC-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    12. septembar 2020 | 08:49

    Vredne ljude treba snimati I o njima pisati, a ne o kriminalcima. Radi poruke mladima koji spavaju do podne, a posle zevaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA