≫ 

Novi termini za FEST, BELEF i Oktobarski salon

Karl napominje da je Festival u Berlinu pomeren za mart, dodela Oskara za april, Kan za jun, kao i FEST koji zbog aktuelnosti prati kalendar velikih svetskih filmskih manifestacija

  • 1
Beograd Bemus Direktor CEBEF-a Damir Handanović / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ivan Karl, beogradski sekretar za kulturu, izjavio je da će ovogodišnji FEST biti održan nešto kasnije nego inače, najverovatnije od 2. do 11. aprila. Vest je potvrdio i Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala.

Obojica napominju da je Festival u Berlinu pomeren za mart, dodela Oskara za april, Kan za jun, kao i FEST koji zbog aktuelnosti prati kalendar velikih svetskih filmskih manifestacija.

- U prilog navedenom datumu ide i okolnost da će se do aprila osetiti povoljne posledice vakcinacije koja u Srbiji već uzima zamah, a biće još masovnija u februaru i martu i kod nas i u inostranstvu. Uz lepše vreme pred dolazak proleća i, nadamo se svi, mnogo manje zaraženih i relaksaciju mera, mislim da će i publika moći komfornije da oseti festivalsku atmosferu - kaže Karl.

Beograd Bemus Ivan Karl / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Handanović je istakao da će program FEST-a biti veoma kvalitetan, posebno ako se ima u vidu kakva je kinematografska godina iza nas. Plan je da se program FEST-a prikaže u manjim dvoranama, ali sa maksimalnim brojem projekcija, od jutarnjih do kasnih večernjih, kako bi se u potpunosti iskoristio broj mesta koji u tom trenutku bude dozvoljen.

- Filmova će biti dovoljno, a selektovan program u koji sam imao uvid deluje iznenađujuće dobro imajuću u vidu kinematografsku godinu iza nas - ističe Karl.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat za kulturu je danas raspisao redovni godišnji konkurs, koji će biti otvoren za prijave do 1. marta.

- Kao što je svima poznato, prošle godine je konkurs bio otkazan zbog epidemije kovid-19 i ta sredstva su bila solidarno preusmerena u saniranje posledica korone, na isplatu finansijske pomoći našim koleginicama i kolegama bez stalnog zaposlenja u gradskim ustanovama kulture - napominje Karl.

Gradski sekkretar za kulturu otkriva i kada će biti održan Oktobarski salon.

Ivan Karl FEST POVRATAK U BUDUCNOST Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Oktobarski salon je bijenalna manifestacija, pa nije izvodljivo da ove 2021. imamo tzv. duplo izdanje, što je okvir za ostale smotre koje se održavaju na godišnjem nivou, a koje su 2020. otkazane zbog korone. Zato smo odlučili da izdanje planirano za 2020. održimo ove jeseni, a da odmah 2022. imamo i naredni salon, kako bi se 2024. vratili u standarni ritam svake parne godine - kaže Karl i napominje da će se "Oktobarac" ove godine održati u Muzeju 25. maj.

- U planu nam je da sledeće godine, nadam se uz saglasnost Ministarstva kulture i Vlade Republike Srbije, Oktobarski salon bude pozicioniran u takozvanoj staroj zgradi Ložionice u Savskoj ulici blizu Beograda na vodi, koja je nakon najavljenog renoviranja inače planirana za višenamenski kulturni centar. Možda bi u budućnosti mogla da postane i primarna adresa Oktobarskog salona - dodaje.

Ivan Karl FEST POVRATAK U BUDUCNOST Ivan Karl / Foto: Tanjug/Tanja Valič

Sekretarijat za kulturu grada Beograda, kako kaže, ima planove i za manifestaciju Belef.

- Belef je je osnovan 1991. godine i svoje 30. jubilarno izdanje očekuje sa modifikovanom koncepcijom i podnaslovom Beogradska letnja scena. Akcenat će ubuduće znatno više biti više na pozorištu, i na ovaj način nastavljamo prošlogodišnju ideju okupljanja ne samo gradskih nego i teatara iz ostalih delova Srbije, u svojevrsnom produžetku redovne sezone i selekcijom najatraktivnijih predstava koje će se igrati na otvorenom na više punktova u Beogradu. Termin će verovatno biti krajem juna, odnosno početkom jula. Slogan ovog novog Belefa, biće "Novi početak" - završava Karl.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Djordjevic

    20. januar 2021 | 09:33

    Ovaj Ivan je jos i simpatican ,ali Handanovic kompozitor "lakih nota" dajte molim vas.. pa to je kao kad bi cistacicu iz naseg ulaza postavili u upravni odbor Klinickog Centra Srbije. sprdnja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA