Posveta radničkoj klasi u špici serije "Područje bez signala"

- Pesma se pominje kroz knjigu po kojoj je nastao scenario za seriju, kao simbol radničke klase - rekao je reditelj Dalibor Matanić

  • 3
Područje bez signala Foto: RTS

"Noć je u crno svu šumu zavila/ Konjuh stenje, ruši se kamenje…/ Mrtvoga drugara, husinskog rudara/ sahranjuje četa proletera…" stihovi su partizanske pesme "Konjuh planinom", koja je za generacije Jugoslovena predstavljala vrstu radničke himne.

Vikend za nama predstavio je početak serije "Područje bez signala", koji je ispratilo više od 1.350.000 TV gledalaca. U tragikomičnoj sceni prve epizode serije "Područje bez signala" videli smo kako oronuli inžinjer Janda (igra ga Izudin Bajrović) čekićem razbija zid s muralom "Tvornica radnicima", dok se fabrikom ori "Konjuh planinom". Od tog trenutka, ova pesma provlačiće se na neobičan način kroz svaku od šest epizoda serije i budiće nostalgiju u nama – mameći na smenu osmehe i suze.

Reditelj serije Dalibor Matanić objašanjava zašto je baš ovu pesmu odabrao za odjavnu špicu:

- Pesma se pominje kroz knjigu po kojoj je nastao scenario za seriju, kao simbol radničke klase. Ona u seriji služi kao oda nekim ponosnim vremenima koja su prošla, ali u onom trenutku kada se malo izmaknete – shvatite da je u pitanju čista lirika. Ostajete suočeni sami sa sobom, sa svojim emocijama i sa svojom sudbinom i nadam se da publika to oseća - rekao je Matanić.

Iako će mnogi - od Makedonije do Slovenije – za ovu baladu reći da je narodna, njen tekst je 1941. godine, na melodiju jedne ruske pesme, napisao profesor filozofije i pesnik Miloš Popović. Muziku je nešto kasnije uobličio dirigent i kompozitor Oskar Danon.

Malo je poznato da je pesnik inspiraciju za ove bolne stihove našao u stvarnom događaju. Kao pripadnik Ozrenskog partizanskog odreda, prisustvovao je ranjavanju komesara čete, rudara Peje Markovića. Iako se videlo da neće preživeti, drugovi nisu hteli da ranjenika ostave za sobom, već su ga na nosilima poneli kroz sneg preko planine Konjuh. Prema priči, na samom vrhu planine borac je preminuo i partizani su ga na tom mestu i sahranili. Popović je napisao stihove, a pesma je već tokom rata zaživela među partizanima. Dve godine kasnije, rat je odneo i pesnika.

Decenijama posle nastanka, "Konjuh planinom" i dalje predstavlja vrstu himne obespravljenih i siromašnih radnika i često se koristi prilikom radničkih protesta i pobuna. Pesma je doživela nekoliko obrada, a najpoznatije su one bendova Bolero i Azra, kao i singlovi Nene Ivošević i Dragana Antića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    22. februar 2022 | 17:19

    Odlična serija. Uliva neku nadu da ipak ima dobrih poštenih ljudi.

  • Melani

    22. februar 2022 | 23:06

    Divna..ipak smo tako skupa vredeli

  • Ljubomilko

    22. februar 2022 | 22:56

    NIt smrdi,nit miriše. Nedorečeno,žal za komunizmom,pošto je hrvatima,komunizam sve dao .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA