Film koji je režirala žena izabran je kao najbolji ikad

Ovo je prvi put da je delo u režiji žene dospelo u prvih deset u anketi

  • 0
Jeanne Dielman Foto: Paradise films / Unite trois / AFP / Profimedia

Film u režiji žene grupa stručnjaka je izabrala za najveći svih vremena. "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles", našla se na vrhu ankete Britanskog filmskog instituta Sight and Sound, piše BBC.

Ovo je prvi put da je delo u režiji žene dospelo u prvih deset. Anketa, koja se sprovodi svake decenije, kritikovana je zbog nedostatka raznolikosti.

Pobedničko mesto je 40 godina držao "Građanin Kejn" Orsona Velsa, a prestigao ga je 2012. "Vertigo" Alfreda Hičkoka.

Film "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles", objavljen je 1975. godine, je priča o belgijskoj udovici koja se okreće prostituciji da bi sastavila kraj s krajem, ali ubija jednog od svojih klijenata. Film traje skoro tri i po sata.

Iako nije toliko poznat van sveta filmske kritike kao prethodni pobednici, hvaljen je kao „remek-delo“ i revolucionarno delo feminističkog filma.

Šantal Akerman, belgijska rediteljka, preminula je 2015. u 65 godini.

Chantal Akerman Foto: Donald Weber / Getty images / Profimedia

Lilijen Kraford, filmska kritičarka i spisateljica koja je doprinela anketi, rekla je da je film „suštinski tekst“ u feminističkoj kinematografiji.

""Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles" nije film koji bih rekla nekome ko ulazi u bioskop 'O, ovo je prvi film koji apsolutno morate da pogledate'“, rekla je ona za BBC i dodaje:

"Mislim da ako nameravate da prođete kroz listu, možda to uradite obrnutim redosledom i na neki način krenite prema njoj, jer je prilično zahtevno pozvati ljude da vide ovo. Ali u akademskom smislu i razmišljanju o bioskopu i ohrabrivanju više ljudi da traže eksperimentalni film, filmove žena, a u smislu istorije feminističke kinematografije, ovo je apsolutno vrsta suštinskog teksta.", naveoa je Lilijen Kraford.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA