Vreme čitanja: oko 2 min.

Film o reperu Gruu 17. maja zatvara festival Beldoks

Vreme čitanja: oko 2 min.

Film režisera Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija nastao je na osnovu više od deset časova razgovora sa skoro 50 sagovornika

  • 4
Dalibor Andonov, Gru Foto: ATA Images

Premijera dokumentarnog filma "Gru je tu", o rep muzičaru Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019), zatvoriće 17. maja (19:30) u Domu omladine Beograda Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, najavili su danas autori.

Film režisera Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija nastao je na osnovu više od deset časova razgovora sa skoro 50 sagovornika, korišteni su neobjavljeni arhivski snimci, a "javnost će sigurno biti iznenađena brojnim detaljima iz života i rada Andonova", navodi se u saopštenju.

Autori su naveli da je "film dokumentarni rolerkoster i omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanje nove supkulture na prostorima bivše Jugoslavije".

"Sve što ćete videti, obuhvatiće celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou, po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju", istakli su Vinulović i Miškolci.

Autorski dvojac veruje da će "pojedini sagovornici biti iznenađenje mnogima i da će ovaj film zaokružiti priču o Gruu i zacementirati njegov status kao utemeljivača i 'tate' repa".

"Ceo film je zapravo i jedan 'adrenalin džanki' posle kog će se mnogi zapitati - da li je Gru u jednom životu proživeo 50 života, s obzirom na to da je stigao da uz rep bude i među začetnicima brojnih ekstremnih sportova u Srbiji", naveli su autori.

Kako su istakli, "posebno mesto u filmu zauzima spona između repa i košarke, odnosno Košarkaškog kluba Partizan koji je fanatično pratio".

U filmu su lični pečat dali menadžer Saša Dragić, di-džej Munja, Đus, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, Leontina, Nigor, Bane MVP, Edin Škorić, Duško Vujošević, Bogdan Bogdanović, Slobodan Šarenac, Galeb Nikačević, Dragan Ambrozić i drugi.

Vinulović i Miškolci su snimili film "bez sredstava sredstava, iz čistog entuzijazma, iako samog Grua nisu ni poznavali", kaže se u saopštenju.

"Smatrali smo da je u potpunosti zaslužio ovako nešto i da je pravi trenutak za to, da je njegova ili muzika generalno iz devedesetih često pogrešno interpretirana, etiketirana ili nedovoljno cenjena", istakli su Vinulović i Miškolci.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Grutuje (@grutuje)

Prema njihovim rečima, poseban je utisak što su "apsolutno svi saglasni o tome da se radi o najpozitivnijem liku kog su poznavali i njegov vedar duh i provejava kroz ceo film".

"Mnogima je pomogao da se probiju na sceni u doba kad je to bilo najteže, etablirao je pravac i pokazao da se mnogo toga može uraditi i bez mulja, prozivki, medijskih ratova i intriga", ocenili su reditelji.

Vinulović i Miškolci primećuju da "mnogi o njema nisu pričali u prošlom vremenu, već u prezentu, samo potvrđujući naslov filma i njegove reči iz pesme 'Stara škola, nova škola' - Gru tu je".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA