Vreme čitanja: oko 2 min.

Mila Turajlić: Premijera diptiha "Scene iz fonda Labudović" sredinom septembra u SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turajlić objašnjava da je Stevan Labudović bio jedan od najtalentovanijih snimatelj "Filmskih novosti" koji je rano u karijeri dobio priliku da bude u pratnji predsednika Tita

  • 0
Mila Turajlić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bila je Mila Turajlić naša najznačajnija rediteljka dokumentarnih ostvarenja koja je govorila o procesu nastajanja diptiha "Scene iz fonda Labudović" o snimatelju Stevanu Labudoviću koji čine dva dokumentarca "Nesvrstani" i "Filmske gerile".

Turajlić objašnjava da je Stevan Labudović bio jedan od najtalentovanijih snimatelj "Filmskih novosti" koji je rano u karijeri dobio priliku da bude u pratnji predsednika Tita.

"Kada je Tito krenuo da plovi brodom do Azije i Afrike formiran je filmski dvojac koji su činili snimatelji Stevan Labudović i Dragan Mitrović čiji je zadatak bio da prati ta putovanja. Svi ti snimci dočeka Tita u Africi i Aziji nastali su veštinom Labudovića i Mitrovića" kaže Turajlić.

Prema njenim rečima, upoznala je Labudovića na filsmkom festivalu u Alžiru gde je predstavljala svoj prvi film "Cinema Komunisto"

"Labudović je bio počasni gost festivala. Jugoslavija je za vreme vreme alžirskog oslobodilačkog rata, koji je trajao 7 godina, slala naoružanje i uniforme alžirskim gerilicima. Tito je u Alžir poslao i svog snimatelja sa zadatkom da napravi film o borbi za nezavisnost, čija bi projekcija bila u Ujedinjenim nacijama...Naravno taj snimatelj je bio Stevan Labudović. On je proveo tamo tri godine...Na 35-milimetarskoj kameri je snimio 83 kilometara filma. Stevan Labudović je snimio i kolor film o prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih koja se u Beogradu održala 1961. godine. Taj film se i danas čuva u depou Filmskih novosti. Sve to me je inspirisalo da napravim film" otkriva Turajlić.

Za nju je, kako kaže, najuzbudljiviji deo nastajanja filmova bilo gledanje materjala sa Labudovićem.

"Slavni snimatelj mi je rekao kako veruje da kada nekog snimate 50-milimetarskim objektivom, možete da pročitate kakva je to osoba. On je tako snimao Nasera, Nahrua, Kastra iz neposredne blizine i tu se vidi čitanje filmske kamere. Bilo mi je zanimljivo da kroz njegove oči formiram sliku o svetskim državnicima. Takođe bilo mi je zanimljivo da pobunjenici u Alžiru pred kamerom preko dana igraju oružane akcije koje kasnije u realnosti izvode noću. Tada kamera nije bila dovoljno osetljiva da snima noću. " kazala je Turajlić.

U saradnji sa Filmskim novostima Turajlić je napravila istraživački umetničko istraživački prijekat čije cilj da pokušamo da digitalizujemo što više tih materjala snimljenih u afričkim zemljama.

"Odlučili smo da pustimo te materjala ljudima koji žive u zemljama gde su oni snimani. Do sada smo to izveli u Alžiru...Radili smo u Beogradu u okviru "Oktobarca". Ljudi gledaju u realnom vremenu te materjale, komentarišu i stvaraju novi narativ. Od toga nastaju video radovi. Organizujemo radionicu u Egiptu u oktobru." kazala je Turajlić i naglasila da njeni filmovi "Nesvrstani" i "Filmske gerile" žive festivalski život.

Naglašava da oba filma ulaze u bioskopsku distribuciju u Francuskoj i Hrvatskoj.

"U planu je i premijera filmova u SAD sredinom septembra...U Južnoj Koreji takođe" kaže Turajlić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA