• 0

Od Srbije do Mađarske peške pređe preko 800 kilometara u čast jevrejskog pesnika Mikloša Radnotija

Na svom putu obiđe stotinu gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj

  • 0

Mađarski putujući recitator, Peter Lorant Tot, ide peške putem kojim su iz Bora nemački fašisti vodili Radnotija u smrt - od Bora u Srbiji do Abde u Mađarskoj. On ovo radi povodom 75. godišnjice od smrti Mikloša Radnotija, pesnika mađarsko-jevrejskog porekla koji je nastradao u Drugom svetskom ratu.

"Putem duše", kako je simbolično nazvan tragičan put mađarskih Jevreja, Peter Lorant Tot obilazi stotinu gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Na 550. kilometru od Bora, pešačeći i recitujući stihove Mikloša Radnotija, stigao je u Sombor. Na jevrejskom groblju, somborskim srednjoškolcima približio je tragičnu sudbinu 3.200 zarobljenih Jevreja u Drugom svetskom ratu.

- Radnoti Mikloša i Jevreje su smestili u prostorije somborske klanice gde su proveli noć. Krajnje iscrpljeni, i poslednje predmete od vrednosti menjaju za hranu. Radnoti menja venčanu burmu za parče hleba koje deli na troje sunarodnika, a tek mrvice zadržava sebi - priča Tot.

Novinar, novine, kucaca masina, pisaca, pisanje, kucanje, novinarstvo, reporter, Typewriter, vintage, pisac, stara

Foto: Pixabay

- Radujem se što sam baš ja postavio venac na spomen obeležje i što danas živimo u boljem svetu nego Radnoti - rekao je Ištvan Robotka, učenik srednje Medicinski škole "Dr Ružica Rip" u Somboru.

Najlepši Radnotijevi stihovi inspirisani su tragičnom sudbinom Jevreja na putu od nacističkog radnog logoru u Boru do smrti streljanjem u Abdi u Mađarskoj.

- Radi se o vrlo tragičnim elementima u životu ovog pisca koji je najlepše svoje pesme u toj nehumanoj sredini uspeo da napiše. Svaka manifestacija koja doprinosi jačanju naše zajednice uživa podršku mađarske nacionalne manjine - naveo je Josip Slako, član Mađarskog nacionalnog saveta.

Peter Lorant Tot nastavlja svoje hodočašće pešačeći ka Bezdanu, a potom "Putem duše", nastavlja preko Draža u Hrvatskoj ka mađarskoj granici, prelazeći ukupno 820 kilometara i recitujući u spomen jednog od najvećih mađarskih pesnika 20. veka.

Misijom putujućeg recitatora, Petera Loranta Tota, obeležava se 110 godina od rođenja pesnika Mikloša Radnotija, 75 godina od njegove smrti i 90 godina od nastanka prve Radnotijeve zbirke pesama.

(Telegraf.rs/Rtv.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima