≫ 

Pročitajte je pod ćebetom uz kafu: Prelepa "Božićna pesma" budi osećaj topline i praznične euforije

Ova novela je napisana kad su se praznične tradicije vraćale u modu i preispitivale...

  • 2
Božićna pesma Foto. Wikipedia/John Leech

Novela Božićna pesma (A Christmas Carol) engleskog pisca Čarlsa Dikensa doživela je momentalni uspeh odmah po objavljivanju, a to se desilo na današnji dan 1843. godine.

Priča govori o gordom, gramzivom, sitničavom, imućnom starcu Ebenizeru Skrudžu kom na Badnje veče u posetu dolazi duh njegovog nekadašnjeg poslovnog partnera Jakoba Marlija, kao i Duhovi božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ova novela je napisana kad su se praznične tradicije vraćale u modu i preispitivale. Božićne pesme su se sve češće pevale, pa nije ni čudo da je ovo književno delo doživelo toliki uspeh među svim generacijama, izašavši iz štampe baš 19. dok je do 25. decembra bilo u potpunosti rasprodato..

Charles Dickens in 1842 Čarls Dikens 1842. godine / Foto: Wikipedia/ Francis Alexander

Kažu da je Dikens za ovu priču bio inspirisan svojim brojnim tužnim dečačkim iskustvima, njegovom empatijom prema siromašnima, kao i bajkama i božićnim pričama. Bilo mu je potrebno samo šest sedmica da je napiše. Noćima je šetao ulicama Londona tragajući za trenucima koji bi ga inspirisali.

Božićna pesma čitaocu donosi važnu životnu pouku, ali budi i osećaj vedrine, topline, produhovljenja, radosti i nežnosti porodičnog života, ali i tuge, očaja i smrti.

Božićna pesma 2009 Džim Keri kao Ebenizer Skrudž (2009) / Printskrin: YouTube/Movie Scenes

Ovo Dikensovo delo je doživelo mnoga pozorišna, operska, televizijska i filmska ostvarenja. Baja Patak je bio predstavljen kao Skrudž u kratkometražnom Diznijevom crtanom filmu, dok je Džim Keri glumio oholog starca u animiranoj, takođe Diznijevoj verziji iz 2009. godine.

Video: Krampuš, nemački demon slovenskog porekla

(D.V./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA