Učestvovao je u čak 29 duela: Zanimljive činjenice koje niste znali o "ocu ruske književnosti"

Njegovog pradedu je iz Severne Abisinije kidnapovao Francuz koji je skupljao životinje i druge čudnovatosti za kralja Luja XIV...

  • 0
Aleksandar Puškin, Alexander Pushkin Aleksandar Puškin / Foto: Wikipedia/Orest Kiprensky

Ima mnogo zanimljivih podataka o Aleksandru Puškinu, ruskom pesniku, romanopiscu i dramaturgu romantičarske ere, koje nisu poznate javnosti, pa čak i poštovaocima njegovog rada.

Da li ste, pored klasika "Kapetanova kći", "Evgenije Onjegin", "Boris Goudnov", znali da je Puškin pisao i bajke u stihovima?

Interesantni stvaralac je rođen na današnji dan 1799. godine u Moskvi, a mi prenosimo delić njegovog bogatog, ali kratkog života...

1. Puškinov pradeda je bio Abram Petrovič Ganibal, rođen u Severnoj Abisiniji (Etiopija) 1690-ih. Kao osmogodišnjeg dečaka, kidnapovao ga je Francuz koji je skupljao životinje i druge čudnovatosti za kralja Luja XIV. Abrama su poslali u Istanbul u sultanski harem, gde ga je pronašao ruski ambasador i poslao u Rusiju kao poklon Petru Velikom. Petru se toliko svideo ovaj dečak da ga je krstio i postao mu kum.

2. Zbog ove titule, i Aleksandar Puškin je pripadao ruskoj aristokratiji.

3. Pored romana, pisao je i bajke u stihu.

4. Iako plemenitog porekla, Puškin je cara u pojedinim pesmama opisao kao okrutnog i dosadnog čoveka, pa je za kaznu bio poslat u južnu regiju Rusije da radi kao službenik (to je bila uobičajena kazna za aristokratiju).

5. Puškin je bio član Dekabrista, ruskog plemićkog opozicionog pokreta, tajnog društva i organizatora pobune protiv carskog režima u decembru 1825. godine. Sa njima se borio za zakone koji bi bili razumljivi za sve i pomogli ruskom narodu, dodelivši mu još prava.

6. Time što je pisao na ruskom, umesto na ustaljenom francuskom, Puškin je u velikoj meri doprineo Dekabristima, koji su mu dodelili titulu "oca ruske književnosti".

7. Nadežda Durova, koja je bila prerušena u muškog vojnika u Napoleonovim ratovima, želela je da objavi svoje memoare, što bi tad izazvalo veliki skandal. Puškin je bio taj koji ju je ohrabrio da u tome istraje.

8. Učestvovao je u čak 29 duela! Preminuo je od hica iz pištolja u duelu koji je imao sa šurakom, koji je bio optužen da pokušava da zavede Puškinovu suprugu.

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA