≫ 

Uvek glamurozna, doterana i sklona avanturi: Zgodna strip novinarka koju je tumačila Bruk Šilds

Strip je čak bio zabranjen u Bostonu jer je prikazao Brendu kako puši cigaretu...

  • 0
Brenda Starr Foto: Profimedia

Na današnji dan 1940. godine objavljen je „Brenda Star“ (Brenda Starr, Reporter), prvi strip u serijalu o istoimenoj avanturističkoj novinarki. Stripovi su objavljivani 71 godinu, kad je serijal konačno zaokružen 2011.

Brendu Star, glamuroznu, atraktivnu, zgodnu novinarku željnu dobre priče, napravila je Dalija „Dejl“ Mesik za novine Chicago Tribune Syndicate. Zbog momentalne popularnosti, kao deo dnevnih novina Chicago Tribune, strip je ubrzo postao nedeljni, a potom i dnevni 1945. godine.

U toku 1950-ih je bio na vrhu čitanosti, pojavivši se u čak 250 novina. Šezdeset godina kasnije, Brenda Star je bila deo 65 novina, od kojih je 36 bilo međunarodnih.

Ali, da se vratimo malo unazad. Mesik je Brendu primarno zamislila kao bandita, dok joj je izgled zasnovala na Riti Hejvort, a ime po Brendi Frejžer, tada popularnoj starleti i članici visokog društva.

Brendu Star je prvenstveno odbio Džosef Medil Paterson, direktor Čikago Tribjun Sindikata, rekavši Daliji Mesik:

- Već sam jednom pokušao sa ženskim ilustratorom i ne želim da ponovim istu grešku.

Međutim, njegova asistentkinja, koja je kasnije postala i v.d. direktora, Moli Slot, predložila je Daliji da Brendu pretvori u reporterku. Dalija je to i učinila, a Paterson je konačno prihvatio. Međutim, ni ovde nije bio kraj nipodaštavanju. Kad bi Dalija Brendu nacrtala sa dekolteom ili golim stomakom, Sindikat bi to obrisao. Strip je čak bio zabranjen u Bostonu jer je prikazao Brendu kako puši cigaretu.

Brenda Starr Foto: Profimedia

Kao što smo napomenuli, Brenda je nacrtana kao savremena, uspešna žena, čuvena po egzotičnim avanturama i strastvenim romansama. Zarad dobre priče je spremna na razne zahtevne poduhvate i putovanja. Uvek je atraktivno obučena i našminkana, sa frizurom po poslednjem standardu.

Njenu glavnu ljubav predstavlja zgodni Bazil Sv. Džon, čiji povez preko oka i serum od crne orhideje predstavljaju uobičajene detalje stripa. Brenda će se za Bazila i udati, pred smrt autorke Dalije Mesik, i s njim imati ćerku Star Tvinkl Sv. Džon. Brenda i Bazil će se razvesti, ali i pomiriti pri prvom sledećem sastanku.

Pored njih, u stripu se pojavljuju i Mags Valters, urednik medija The Flash i Brendin šef, potom reporteri Peski Miler i Tom Tejlor, Dafne Dimpls kao Brendina rivalka, i mnogi drugi.

Brenda Star, film "Brenda Starr" sa Bruk Šilds i Timotijem Daltonom / Foto: Promo

Uzbudljive avanture Brende Star su bile toliko dopadljive da su inspirisale nekoliko filmova: 1945, 1976. i 1986. (poslednji je objavljen tek 1992. zbog problema sa distribucijom). Iako je dobio lošu kritiku, poslednji je bio i najpopularniji, a Brendu i Bazila tumače Bruk Šilds i Timoti Dalton.

I fabrike igračaka su bile inspirisane Brendom Star, napravivši seriju barbika i lutki. Godine 1995. strip novinarka je postala i poštanska markica.

Godine 2006. Društvo profesionalnih novinara je prodavalo postere i drugi promotivni materijal sa Brendom Star, pod krilaticom: „Sloboda medija znači sloboda za sve!“

(Dušan Veselinović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA