Roman koji govori o odrastanju i prihvatanju različitosti: "Zagrli Mesec" Danice Bogojević

Roman je nastao kao reakcija autorke na jednu tužnu vest iz novina o vršnjačkom nasilju

  • 0
Zagrli Mesec "Zagrli Mesec" / Foto: Laguna

Luna je u novoj školi, u pubertetu i u velikim problemima: svi prate njene vlogove o super devojkama, treba da glumi u „Romeu i Juliji“, mnogi je ne razumeju i... možda se zaljubila. Luna najpre mora da nauči da prestane da obmanjuje one s kojima se svakodnevno susreće... ali i sebe! U tome će joj pomoći njen mlađi brat Jug, koji nije običan dečak, i jedna priča o začaranom psu...

"Zagrli Mesec" je novi roman Danice Bogojević, koji je ilustrovala Aleksandra Ilić, izvanredno napisana, topla i promišljena priča o tome da prihvatanje istine nosi sa sobom i neopisivu magiju.

Danica nam je otkrila da je roman nastao kao njena reakcija na jednu tužnu vest iz novina o vršnjačkom nasilju.

- Živimo u svetu u kome smo prisiljeni da konstantno drugima pričamo o sebi. Društvene mreže, blogovi, vlogovi… Lako se možete izgubiti u svemu tome, teško je razdvojiti istinu od laži, posebno ako ste dete. A možete poželeti i da sebe malo ulepšate pred drugima. "Zagrli Mesec" je zapravo metafora, da zagrliš sebe onakvog kakav zaista jesi i da ponosno zasijaš pred svima. To je najvažnija poruka koju moramo preneti mlađim generacijama. To je najvažnija pouka i za mnoge od nas.

Ovo je priča o jednoj zbunjenoj devojčici, koja uspešno vodi svoj vlog i još uspešnije skriva jednu tajnu. Međutim, stvari se menjaju i ona će morati da nauči najvažniju lekciju. Za dobru priču potrebni su hrabrost i istina.

- Verujem da će ljudi koji pričaju priče promeniti svet nabolje. I da će i ova priča biti jedna od tih. Baš kao i moja junakinja Luna, koja svojim pričama pokušava da pomogne svom bratu i nekim nepoznatim ljudima koji prate njen vlog. Roman se zapravo bavi jednom veoma ozbiljnom temom - rekla nam je Danica.

- Ovo je priča i o jednom superheroju. Ali neću vam ja pričati o njemu. Prepustiću to Luni. I da, zaboravih da napomenem, ovo je priča i o jednom začaranom psu.

Danica Bogojević je rođena 1981. godine u Užicu gde i danas živi i stvara. Piše za decu i odrasle. Njene priče su uvrštene u više regionalnih zbornika. „Zagrli Mesec“ je njen drugi roman, 2016. je objavila knjigu „Tajna Iskre“.

Danica je istakla da je pisanje za decu oduvek bio veliki izazov za nju.

- Dok pišemo konstantno iznova upoznajemo sebe. Radeći za najmlađe probudila sam jedan divan i zaboravljeni deo sebe. Verovatno onaj najvažniji.

Ovaj novi roman o odrastanju, "Zagrli Mesec", možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA