≫ 

Ostvarene pretnje zbog crteža s krvavom bebom: Huligani upali na izložbu u Zemunu i bacili suzavac

Prašina se digla zbog bebe iskolačenih očiju, sa sekirom u lobanji i lokvi krvi, a koja se nalazi na jednom od crteža

  • 58
Momci Kenjkavac ilustracija kakrikatura Printskrin: Facebook/sinisa.rosse

Grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je na izložbu u okviru festivala "Novo doba", u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Kako je na Tviteru napisao Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, strip grupa koja je autor događaja, ovo se desilo uprkos tome što su sinoć policiji prijavljene pretnje smrću na društvenim mrežama. 

Radovi su pokidani i bilo je i suzavca - napisao je Somborac.

U trenutku upada ovih mladića na izložbu, bila je prisutna dežurna umetnica i jedna osoba iz obezbeđenja.

On je za Nova.rs kazao da joj nisu pretili.

- Samo su upali, bacili suzavac, cepali radove i krenuli da beže. Ona je krenula za njima i pokušavala da im objasni šta je umetnost - priča poznati strip crtač.

Burne reakcije zbog jednog crteža

Izložba se održava u Staroj kapetaniji, a nakon šerovanja pojedinih "crnohumornih" stripova, krenula je lavina negativnih reakcija na društvenim mrežama, nazivajući ih satanistima, nakon čega je prvo došlo do pretnji smrću autorima izložbe, da bi večeras došlo do upada.

Prašina se digla zbog bebe iskolačenih očiju, sa sekirom u lobanji i lokvi krvi, a koja se nalazi na jednom od crteža. Upravo ovaj crtež, propraćen nazvan "Kenjkavac", izazvao je burne reakcije.

"Kenjkavac - bebac koj mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu", piše ispod slike novorođenčeta sa raspolućenom glavom.

Pokrenula se lavina negativnih komentara, ali je bilo i onih koji su podsećali da van konteksta ne bi trebalo donositi zaključke o ovom umetničkom delu koje možda na najeksplicitniji i morbidan način želi da ukaže na nasilje nad decom koje postoji u svakom, pa i u našem društvu.

U potrazi za odgovorima stanovnici Zemuna otišli su u samu Galeriju, gde im je umesto objašnjenja uručen papir na kome se navodi kako je reč o radovima nekadašnje grupe "Momci" koja se bavila andergraund stripom i čiji radovi "stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine 20. veka"te kako je natpis "bebac koj mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu" preuzet iz tadašnje štampe. 

Video: Sramota Srbije: Dva momka šamaraju i vređaju spomenik srpskom seljaku u Lazarevcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    14. oktobar 2020 | 08:00

    Uzas, izlozbu treba zabraniti. Koji bolesnici mogu ovo nacrtati ?

  • Raska

    14. oktobar 2020 | 07:50

    Koji crni huligani?Ljudi su uradili pravu stvar.

  • Arilje

    14. oktobar 2020 | 08:10

    Svaka im čast, danas škraba ko sta hoće, umislja da je urbaniji i liberalniji od ostalih, i naziva to umetnosću. Kao da nam nije dosta sekira i krvi. Neuspele kopije vec trulog zapada ovde ne smeju da prolaze, jesmo beda ali nismo jos debili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA