Razmišljate da postanete pisac? Evo koji žanrovi donose najviše novca

Koji žanr najčešće čitate? Javite nam u komentarima

  • 0
Knjige novac pare Koje knjige donose najviše novca? / Foto: Shutterstock

Onima koji žive i pišu u Srbiji možda deluje neverovatno, ali i od pisanja mogu da se zarade "dobre pare", pa čak i čitavo malo bogatstvo.

Dž. K. Rouling, Stiven King, Nora Roberts, Danijela Stil samo su neki od najbogatijih pisaca na svetu čije se bogatstvo procenuje i na više stotina miliona dolara.

Ipak, da li će od pera moći da zarade zavisi od brojnih faktora, a žanr je neretko jedan od njih. Nije isto objaviti zbirku poezije ili krimić. Zato ukoliko u sebi osećate talenat ka različitim pričama, pre nego što sednete za tastaturu, bitno je odrediti i žanr dela kojim ćete izaći na tržište.

Ovo su najisplativiji:

Ljubavni i erotski romani – 1,44 milijarde dolara godišnje

Nije čudo što su ljubavni i erotski romani na prvom mestu. Danijela Stil je sa preko 800 miliona prodatih kopija svoje ljubiće dobro unovčila, baš kao i Nora Roberts ili Stefani Majer.

ljubav, veza, momak, devojka Ljubavni romani na prvom mestu / Foto: Freepik/solominphoto

Žanr pruža mnogo mogućnosti za igranje, te takvi romani istovremeno mogu biti i istorijski, horor ili čak naučno-fantastični. Treba samo imati u vidu da se knjige sa ljubavnom tematikom sve češće kupuju u elektronskom formatu, dok ljubitelji krimića i dalje vole dobra stara štampana izdanja.

Krimići i misterije – 728,2 miliona dolara godišnje

Priče o zločinima iz pera Agate Kristi publika i danas "proždire". Samo je "I ne osta nijedan" prodat u preko 100 miliona primeraka. Ovaj žanr postao je veoma popularan otkada je Artur Konan Dojl napisao svog prvog "Šerloka" 1892. godine i tada su izdavači shvatili - dobra misterija uvek privuče brojne čitaoce.

gangster, 1920, mafija Koji vam je omiljeni krimić? / Foto: Sammy-Williams/Pixabay

Religiozne knjige i popularna psihologija – 720 miliona dolara godišnje

Iako mnogi zaziru od "self-help" knjiga raznih "gurua" i "kouča", ovo je treći najprodavaniji žanr. Mnogi prodavci magle u njemu su se usrećili, ali bilo je tu i ljudi koji su drugima ponudili iskrene odgovore i savete.

knjiga cveće "Self-help" knjige ne bije dobar glas / Foto: Thought Catalog/Unsplash

Treba imati u vidu da su najprodavanije knjige iz ove oblasti one koji su napisali već uspešni i poznati ljudi, poput Opre Vinfri ili Mišel Obame. Ipak, u ovu oblast takođe spadaju i bestseleri poput "Alhemičara" Paula Koelja.

Naučna fantastika i fantastika – 590,2 miliona dolara godišnje

Na spisku od 20 najprodavanijih knjiga svih vremena, polovina pripada žanru naučne ili epske fantastike: "Gospodar prstenova", "Hobit", "Lav, veštica i orman" i šest od sedam delova "Hari Poter" serije.

Ova industrija raste kao nikada dosada, a naročito je popularna među mlađom čitalačkom publikom.

Horor – 79,6 miliona dolara godišnje

Ko se prepusti hororu, nema straha za svoju egzistenciju. U ovoj oblasti Stiven King je neprikosnoveni vladar sa više od 350 miliona prodatih kopija i skoro 400 miliona dolaza zarađenog novca. A kada se tome dodaju prodaja prava za filmove i serije...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA