Zbog Marka Miloševića mladi ponovo čitaju poeziju: Ako ne verujte, pogledajte "Pobedu sebe"

Pesme iz njegove prve zbirke recituju poznati glumci

  • 1
Poezija Marko Milošević Printskrin: Instagram/poezija_marko_milosevic

Marko Milošević učinio je nešto naizgled nemoguće - vratio poeziju u žižu javnosti i naveo mlade da se zainteresuju za nju. Tim pre što pesništvo nije prvi poziv ovog stručnjaka za farmaceutski marketing. Ako ne verujete, pogledajte film "Pobeda sebe", čija se onlajn premijera održava večeras.

Između 120 i 130 glumaca okupilo se u projektu "Poezija života" koji je Milošević pokrenuo na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Njih 25 naći će se u pomenutom filmu, a pesnik kaže da je na ove poznate saradnike naišao relativno lako.

- Nekoliko mojih prijatelja bavi se glumom, pa sam prvo angažovao njih. Potom sam druge upoznao preko preporuke, a treći su se javili sami, videvši da je u pitanju veoma zanimljiv projekat i nešto što dosada nije viđeno na Balkanu - kaže Milošević za Telegraf.rs.

Pesme iz svoje prve zbirke, koju je jedva izdao, a potom rasprodao u zavidnom tiražu od 3.000 primeraka, dodeljivao je svakom glumcu ili glumici po nekoj svojoj intuiciji. Osećaj ga nije prevario jer su mu, kako kaže, ovi umetnici vrlo često komentarisali kako je baš pogodio stihove koji najbolje odgovaraju njihovom afinitetu i interesovanju.

Snimci u kojima glumci čitaju iz zbirke "Poezija života -  Kroz život dušom" objavljena je na društvenim mrežama, a pojedina čitanja imala su i po nekoliko desetina hiljada pregleda. Ubedljivo je najviše interesovanja pobudio snimak na kome Gordan Kičić recituje „Pesmu bez rime“.

- Na ovaj način vraća se poezija među mlade ljude. Često su na "Instagramu", a vole popularne glumce. Na taj način shvataju koliko je poezija moćna i koliko može da probudi razne emocije.

- Zanimljivo je da u izdavačkoj kući nisu hteli da objave knjigu, jer poezija ima sve manje i manje čitalaca, ali su se predomislili kad su videli koncept. Sav prihod od knjige nameravam da dam u humanitarne svrhe - rekao je on.

Projekat koji je manje-više iz hobija razvio pre godinu dana, kada se samo jednog jutra probudio i rešio da napiše pesmu, pretočen je ne samo u zbirku pesama, već i u film čija će se onlajn premijera održati večeras. U pitanju je video kolaž poezije kao nova vrsta izraza pisane forme. Dvadeset pet glumaca iz regije je kroz audio i video izražaj dočaralo svu lepotu Markove poezije.

Ko želi da bude deo ovog neobičnog projekta koji nas uvodi u eru novog medijuma za jednu od najstarijih i najcenjenijih književnih formi, to može postati večeras kupovinom karte za premijeru filma "Pobeda sebe". A ima li boljeg predaha usred nedelje od uživanja u poeziji u toplini svog doma, uz prepoznatljive glasove Aleksandra Srećkovića Kubure, Borisa Pingovića, Vanje Ejdus, Vjere Mujović, Dragana Mićalović, Marka Janjića i mnogih drugih...

Sav prihod od filma takođe odlazi u humanitarne svrhe.

- Kome, zavisi od toga koliko novca prikupimo. Ukoliko bude u pitanju veća suma, verovatno nekom detetu koje boluje od retke bolesti, a ako ne, onda možda za pomagala nekim mališanima. Videćemo još - otkriva pesnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. S.

    12. maj 2021 | 13:28

    BRAVO, najzad i nešto što hrani dušu. Da odmorimo mozak od svih crnih hronika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA