≫ 

"Žiri je ženomrzački": Dejan Stojiljković prokomentarisao dodelu NIN-ove nagrade

- I ove godine žiri dokazuje da je suštinski i iznad svega - ženomrzački - započeo je poznati pisac

  • 5
Dejan Stojiljković, NIN-ova nagrada Foto: ATA Images, Wikimedia

Kao što je poznato, određen je uži izbor za NIN-ovu nagradu, a za prestižno priznanje bore se 17 romana. Od dela Milice Vučković, Boška Tomaševića, Ilije Ðurovića, Elvedina Nezirovića...

U susret novoj dodeli NIN-ovih nagrada, kontaktirali smo poznatog pisca Dejana Stojiljkovića i pitali da je prokomentariše. 

Dejan nam je dao sledeći odgovor:

- I ove godine žiri dokazuje da je suštinski i iznad svega - ženomrzački. Po gospodi žirantima, u Srbiji romane znaju da pišu samo muškarci. Uostalom, i u samom žiriju, baš kao i u redakciji NIN-a - dominiraju muškarčine, što je nekako i ok, ipak smo na Balkanu. Ali to je takođe i u skladu sa svetlom srpskom književnom tradicijom gde su se div-junaci dokazivali unižavajući žene. Skerlić je maltretirao Isidoru Sekulić, Oskar Davičo je Milicu Jakovljević Mir Jam javno žigosao kao narodnog neprijatelja pa, shodno tome, gospoda Pančić, Kukić, Milenković i Čakarević moraju takođe da nađu sebi žrtvu. U njihovom slučaju - to je srpska književnost - napisao nam je poznati pisac i dodao:

- Jer ne zaboravimo i - ona je ženskog roda. Dok je roman muškog, pa samim tim sanse da nagradu za isti koji dodeljuje ova mizogina družina dobije źena ravne su šansama prethodnog laureata Saše Ilića da proda svoj nagrađeni roman u tiražu većem od 5 primeraka. Svejedno, ja sam ipak optimista, pa navijam za Milenu Marković i Milicu Vučković koje su napisale odlične knjige. Ali to je samo po sebi nagrada, tako da im i ne treba potvrda od strane skupine diletanata koji su u žiriju završili tako što ih je redakcija NIN-a pokupila sa neke tramvajske stanice. Pravde radi, treba reći da u žiriju sedi i jedna žena, a koliko se njeno mišljenje uvažava vidimo i po ovom širem i užem izboru - zaključio je Dejan Stojiljković.

Dobitnik 68. nagrade časopisa NIN biće poznat 24. januara 2022. godine.

Video: Anketa: Ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine? Navedite jedno njegovo delo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirogoj

    14. januar 2022 | 15:56

    Neka Stoiljković navede primer žena koje su zaslužile svojim romanom da se nađu u užem izboru,pa da onda njegov komentar dobije na težini. Ovako,svodi se na naklapanje svojstveno savremenom "liberalnom" društvu čije mišljenje određuju opskurne i sumnjive "nevladine" organizacije.. Ta dodela nagrada (i svega ostalog) "po ključu" je,nadam se,prevaziđena..

  • frf

    14. januar 2022 | 18:45

    Nekada je to bila postovana i cenjena nagrada...

  • Špin

    14. januar 2022 | 17:12

    Interesantno je da je žiri Beogradskog pobednika, koji zastupa Stojiljković, izabrao takođe četiri naslova koje su potpisale žene. Ali on mu nekako ne ispade mizogin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA