• 0

Održana promocija knjige "Rokoko kalendar" Muharema Bazdulja

„Rokoko kalendar” je specifična antologija događaja, netipičnih i neočekivanih, kako i sam autor kaže, “sažetih, informativnih i nadasve interesantnih”.

  • 0
Muharem Bazdulj, promocija knjige "Rokoko kalendar"

Foto: Marija Mlađen/ATAImages

Promocija nove knjige „Rokoko kalendar“ autora Muharema Bazdulja u izdanju kuće “Albion Books” održana je u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

Osim autora, o novom književnom delu govorili su Gorislav Papić, novinar i urednik RTS-a i Nebojša Grujičić, urednik, novinar i publicista.

„Rokoko kalendar” je specifična antologija događaja, netipičnih i neočekivanih, kako i sam autor kaže, “sažetih, informativnih i nadasve interesantnih”.

Pisac je književno veče osmislio prema originalnom konceptu, tako što je direktno pitao svoje prijatelje, prisutne na promociji, kog datuma su rođeni, i onda je čitao odlomke - priče iz knjige koje nose baš te datume rođenja.

Autor priznaje da je dosta produktivan u svom stvaralaštvu, i kada beži od mogućeg okvira skribomana, onda menja žanrove svojih dela, da bi mu bilo zanimljivije.

"Mnogi danas stalno obeležavaju neke jubileje, eto imam i ja jedan, već 25 godina ima otkako sam objavio prvu knjigu. I nije da se sad naročito ističem, bez hvalisavosti, mogu reći da su moje knjige čitali od Beograda, Sarajeva, Zagreba, preko Njujorka, Čikaga, Varšave, Kijeva, do Sofije ili Pariza", rekao je Bazdulj.

"Veoma mi je draga knjiga "Rokoko kalendar". Bila je ideja da sednem i pišem od 1. januara po jednu priču dnevno, da se onda stvara 365 priča za 365 dana. Trudio sam se da u knjizi ne budu baš tako jasne asocijacije na pojedine datume, kao što je 11. septembar, teroristički napad na Ameriku, da ne bude na prvu loptu. Tako su ti datumi neočekivani, a priče su poučne i zabavne, samo da nisu dosadne", naglasio je Bazdulj, koji je čitao publici i priču koja nosi ime i njegovog datuma rođenja - 19. maj.

On je otkrio i da, kada bi pisao ponovo ovakvu knjigu, sigurno bi bilo dosta citata od Vilijama Šekspira.

Knjige autora su prevedene i objavljene na nemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a priče i eseji na još desetak jezika.

Pisac i novinar živi i i radi u Srbiji od 2012. godine, čiji je postao državljanin.

Gorislav Papić se složio sa Bazduljom da mu priče svakako nisu nimalo dosadne, naprotiv, veoma su dinamične i zanimljive, a da je greh u književnosti upravo moguća - dosada.

"Muharem Bazdulj je u svom opusu toliko toga već napisao, dobre priče, romane, eseje, a samo još nije objavio - kalendar. Evo sada u svojoj kolekciji ima i to. Rokoko u naslovu zbirke priča je i zanimljiva igra reči, a on predstavlja i umetnički pravac, kasni barok, za jedne prefinjen, za druge dekadentan. Rekao bih da je njegova nova knjiga - "prefinjeni književni kalendar", ocenio je Gorislav Papić.

On je dodao da mu je zanimljivo što su knjige Bazdulja na granici književnosti i novinarstva.

Nebojša Grujičić je analizirao novo delo i primetio da „Rokoko kalendar” nije samo knjiga, već biblioteka - sport, politika, književnost, muzika, film, život, jer se u 365 priča razlivaju teme od fudbala, preko visoke kulture do subkulture.

On se prisetio britanskog vestern filma "Prašina" (2001) u režiji makedonskog autora Milča Mančevskog, gde se kaže da se "na Balkanu vekovi nikad ne smenjuju, već dok se jedan ne završi, svi postoje paralelno".

"Tako upravo i u knjizi "Rokoko kalendar" vekovi se ne smenjuju, tu je prisutna jedinica dana. Velike istorije i mali životi su ostavili tragove. Priče ovde ne pripadaju velikoj istoriji, već istoriji svakodnevice. Danas je nastalo vreme brisanja svega - prostora, vremena, pojmova, ljudi, istorije, i na ovu knjigu gledam kao na mali kovčeg iz koga izviru svi ti podaci i priče koje mogu da vam oplemene dan", smatra Grujićić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA