Suština nije ishodište, već ono što na putu iskušavamo: Predstavljena knjiga "Zenonov put" Kornelija Kvasa

Naslov knjige je aluzija na Zenonov paradoks, koji glasi da putnik nikada u celosti ne može da pređe zacrtani put

  • 0
Kornelije Kvas, Zenonov put Foto: Promo

Knjiga "Zenonov put", autora Кornelija Кvasa, predstavljena je u utorak, 24. januara, u Maloj sali Кolarčeve zadužbine. Tom prilikom su, osim autora, koji je čitao odabrane odlomke, o knjizi govorili akademik Zoran Paunović, književni kritičar dr Sanja Milovanović i urednik izdanja mr Vesna Smiljanić Rangelov.

Radnja romana Zenonov put smeštena je u osam svetskih gradova: Кembridž, Vašington, Bukurešt, Čikago, Madrid, Boston, Moskvu i Lisabon. Pripovedač je istovremeno i glavni junak – profesor svetske književnosti koji putuje na naučne konferencije, opisuje gradove i pokušava da rekonstruiše roman o međunarodnoj zaveri.

Kornelije Kvas, Zenonov put Foto: Promo

Naslov knjige je aluzija na Zenonov paradoks, koji glasi da putnik nikada u celosti ne može da pređe zacrtani put, čime je ovaj antički filozof hteo da dokaže nemogućnost kretanja.

- Ova knjiga upravo pokušava da prikaže da suština nije krajnje ishodište našeg putovanja, već ono što na njemu konstantno iskušavamo - rekao je Zoran Paunović.

- Pred nama je roman koji je veoma teško žanrovski odrediti, jer ne liči ni na jednu već napisanu knjigu. Autor uspeva da jednim postmodernističkim pristupom putopisnom romanu uspostavi nenametljiv dijalog s čitaocem, koji će preispitivati tačke pretapanja stvarnosti u maštu. Vlastiti doživljaj ljudi i lokaliteta ovu knjigu čini putopisom u dubinu duše, proputovanjem bez cilja i konačne spoznaje, gde je kategorija vremena puka apstrakcija koju ispunjava život - zaključio je Paunović.

Da je "Zenonov put" roman izuzetne kompleksnosti i žanrovski teško odrediv, saglasna je bila i Sanja Milovanović.

Kornelije Kvas, Zenonov put Foto: Promo

- Pred nama je poližanrovski roman, prožet putopisnim i lirskim momentima, čija se slojevitost otkriva u ključnim temama, poput slobode, moći i vremena, ali i u spoljašnjoj strukturi u kompozicionom smislu – predgovor, tekst, pogovor. Unutrašnju strukturu krasi podvojenost: s jedne strane je jasna, očigledna i čvrsta, dok se s druge već u predgovoru nagoveštava njena fluidnost, ispitivanjem granice stvarnosti i fikcije - istakla je dr Milovanović.

Slične zaključke iznela je i urednica izdanja, Vesna Smiljanić Rangelov.

- "Zenonov put" je metaroman koji uspešno uspeva da poveže sva poglavlja, praveći čitav kolaž, koji čine čitaoci, likovi iz romana i likovi iz drugih romana, sve uz prisustvo većeg broja pripovedača i stilova, među kojima su dokumentarno-didaktički, esejistički i detektivski - rekla je mr Smiljanić Rangelov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA