Hindi Zahra otvara novu sezonu Musicology Barcaffè Sessions: Čak dva njena koncerta na kraju meseca

Nakon što je pre 2 godine nastupala u Beogradu u okviru istog serijala, Hindi Zahra kaže da je povezanost koju je osetila sa beogradskom publikom bila nestvarna, dodajući da jedva čeka da ponovi to iskustvo

  • 0
Hindi Zahra Foto: Tala Hadid

Po običaju, novu sezonu Musicology Barcaffè Sessions otvoriće izvođač koji je već imao priliku da oduševi beogradsku publiku u okviru pomenutog serijala. Ove godine, reč je o svetski poznatoj francusko-marokanskoj kantautorki, Hindi Zahri, koja će održati čak dva koncerta u kultnom klubu Bitefartcafe, 28. i 29. septembra.

Pevačica slobodnog duha i baršunastog glasa, osvojila je prestižne nagrade „Constantin“ i „Victoires de la Musique“. Hindi je samouka multiinstrumentalistkinja i kantautorka koja sve muzičke uticaje i životna iskustva spaja u jedinstvenu i autentičnu muzičku kreaciju.

BEG U SAMOĆU

Nakon izdavanja svog albuma „Homeland“ koji je rasprodat u 135.000 primeraka širom sveta, održala je vuše od 300 koncerata u periodu od dve i po godine – uvek svirajući do poslednjeg atoma snage i ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. U potrazi za sobom i svojim muzičkim identitetom, odlučila je da se preseli u Marakeš, sama, i posvetivši se sebi, krenula u otkrivanje novih puteva do njene autorske muzike. Ona objašnjava ovaj poduhvat kao "pravi beg u samoću, iz kog su se rodile pesme nastale u istinskom zanosu" i dodaje: "Moje iskustvo tamo je zaista bilo posebno – pet godina traganja za sobom, sazrevanja i rada doveli su ovde gde sam danas! Zauvek sam zahvalna na tome."

Hindi Zahra Hindi Zahra, Foto: Tala Hadid

Kod Hindi Zahre, sve se bazira na suštinskoj, sirovoj emociji i iskustvu:

- Sve što se desi nekome u životu, bilo dobro ili loše, ostavlja uticaj i transformiše njegovu ličnost, a sa tim i njegovu kreativnu stranu. Verujem da su upravo oni najteži trenuci mog života ti koji su me najviše izmenili.

KUBA, ANDALUZIJA, EGIPAT, ITALIJA

Kritičari kažu da u „muzičkoj zgradi svog detinjstva, Hindi poznaje svaki sprat“. Njeno muzičko putovanje preuzelo je uticaje Kube, Jordana, Andaluzije, Egipta i Italije, susrevši se sa strašću i energijom muzičara kao što su Miriam Makeba, Cesaria Evora, Marvin Gaye i Nina Simone.

Za njenu muziku kritičari kažu da poseduje nešto suštinski važno i elementarno, nalik toplini Sunca, zvuku okeana, Svemiru ili šoljici vrhunskog Barcaffè espresa. Njene kompozicije kreću se putanjom različitih muzičkih stilova koji se prepliću, ali su izgubili svoja imena, nošeni opojnim tempom koji je ovom albumu dao pečat. Uvek praćene avanturističkim duhom, pesme ostaju prožete večitom melanholijom i ekstazom u njenom glasu.

NESTVARNA POVEZANOST SA BEOGRADSKOM PUBLIKOM

Nakon što je pre 2 godine nastupala u Beogradu u okviru istog serijala, Hindi Zahra izjavila je kako je povezanost koju je osetila sa beogradskom publikom bila nestvarna, dodajući da jedva čeka da ponovi to iskustvo.

- Za mene je to bilo neverovatno iskustvo. Jako sam se povezala sa publikom i osetila sam njihovu energiju, a oni su osetili moju suštinu. Konstantna razmena energije i emocija – to je nešto što je ostalo u mom sećanju kao divno iskustvo. Jedva čekam da otvorim novu sezonu Musicology-ja i da vidim kojim smerom će se razvijati koncert jedne, a kojim smerom koncert druge večeri.

Pevačica je rođena u južnom Maroku. Tamo je živela do 12. godine, kada se preselila kod oca u Francusku. Nostalgija je ostala zauvek u njoj, a koreni su je uvek vukli – vuku je i dalje. U Marakeš je otišla opet na pet godina.

Hindi Zahra Njeno muzičko putovanje preuzelo je uticaje Kube, Jordana, Andaluzije, Egipta i Italije, Foto: Tala Hadid

- Otišla sam kako bih radila na sebi, svojoj spiritualnosti i svojoj muzici. Vreme koje sam provela tamo bilo je obeleženo dubokim razmišljanjima, pronalaženjem sebe i otkrivanjem novih puteva do svoje autorske muzike. Marakeš je veliki deo moje ličnosti. Volela bih da ljudima približim marokansku i afričku kulturu.

Na pitanje odakle crpi inspiraciju i ko su njeni uzori, pevačica kaže da je zapravo i želela da njena muzika zvuči kao da je iz Maroka.

OBOŽAVAM RAZNOVRSNOST

- Ali da se prepliće sa zapadnjačkim žanrovima kao što su bluz i džez. Ona i jeste bazirana na različitim uticajima džeza i bluza, rok muzike i orijentalnim ritmovima. Smatram da smo okruženi jako kvalitetnom muzikom koja dopušta da se iz nje crpi inspiracija. Dok sam odrastala, slušala sam Elu Ficdžerald, Tinu Tarner i Vitni Hjuston. Na mene je ostavila trag američka i aftička crnačka muzika, ali i orijentalna, egipatska i indijska. Danas slušam sve: od tradicionalne muzike, preko digitalne, klasične, pa i trep muzike. Obožavam raznovrsnost! Bez ograničenja.

Prema rečima Hindi Zahre, najteži periodi života su je najviše promenili.

SVE NAS MENJA, I DOBRA I LOŠA ISKUSTVA

- Rekla bih da nas sve što nam se dešava menja na neki način, bilo da su u pitanju dobra ili loša životna iskustva. Dosta sam se okrenula spiritualnosti i u njoj pronašla inspiraciju. Takođe smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. U Parizu sam radila u Luvru, gde sam bila okružena vizuelnom umetnošću. To iskustvo mi je puno značilo. Počela sam da slikam, a slikarstvo je ostalo moj veliki hobi. Vrlo je važno da budemo okruženi različitim kulturnim sadržajem i da konstantno učimo. Znanje i umetnost neraskidivo su povezani.

Ona je mladim fanovima iz Beograda poručila da slušaju i uče i da se izlože različitim sadržajima, ali da ne zaborave da se prepuste mašti. Pronađite nešto svoje, nešto što vas čini drugačijima i nemojte nikada od toga odustati, poručila je Hindi Zahra obožavaocima.

Ona je navela da je veliki fan Prinsovih nastupa, a zbog bluza, posebno joj je za srce prirasla pesma "Purple rain".

Ulaznice za koncerte Hindi Zahre mogu da se kupe onlajn ili na prodajnim mestima servisa www.tickets.rs i www.ddtickets.rs.

Posle koncerata Hindi Zahre, na Musicology Barcaffè Sessions serijalu, koncert će održati gitarista grupe „Vulfpeck“, Cory Wong, koji će prvi put nastupiti u Beogradu sa svojim bendom, 7. novembra u klubu Bitefartcafe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA