Ruski džez saksofonista objavio novi album za beogradsku diskografsku kuću

Ovo je prvi džez projekat objavljen za srpsku muzičku kuću koji su zajednički snimili srpski džezeri i ruski muzičar.

  • 1
Oleg Kireyev Foto: Profimedia/Max Shemetov /TASS

Ruski muzičar, džez saksofonista Oleg Kirejev objavio je novi album "Jaž Clašic" za diskografsku kuću Metropolis Music iz Beograda.

Ovo je prvi džez projekat objavljen za srpsku muzičku kuću koji su zajednički snimili srpski džezeri i ruski muzičar.

Od ponedeljka je "Jaž Clašic" dostupan za slušanje na digitalnim servisima Apple.Music, Spotify, Deezer, Youtube.Music, Yandex i mnogim drugim platformama.

Dugogodišnja saradnja sa srpskim muzičarima konačno je krunisana prvim rusko-srpskim džez albumom, a na samom snimanju materijala učestvovali su pijanista Milovan Paunović, kontrabasista Branko Marković i bubnjar Uroš Stamenković.

Džez kompozicije predstavljene na albumu zvuče jednostavno, opušteno, lekovito.

- Nije potrebno biti ekspert da bi se slušao i voleo džez, jer kao i bilo koji pravac u umetnosti, životu, bilo kojoj delatnosti, ima više tonova, nijansi, boja i specifičnosti. Volim da pišem i izvodim muziku za široki krug ljudi, za one koji odavno u materijalu traže nove utiske i one za koje je muzika prijatna i svakodnevna podloga, izvor za dizanje raspoloženja, stvaranja atmosfere - rekao je saksofonista.

Sa novog projekta izdvajaju se razne kompozicije, kao što su "All of Me", "Misty", "Autumn Leaves", "Take the A Train" i druge.

Kirejev je šire poznat u svetskim džez krugovima, a njegov poznati album "The Meeting", snimljen uz učešće istaknutog džez trubača Toma Harela, dospeo je na listu "TOP 100" američkih radio-stanica i zadržao se na njoj nekoliko nedelja.

Kirejev dosta sarađuje sa srpskim muzičarima i ima zajedničke projekte sa džez pijanistima Vasilom Hadžimanovom i Draganom Ćalinom.

U Beogradu je nastupao u raznim klubovima kao što su Studentski kulturni centar (SKC), Ulica, Jaž kantina Lisabon u Kombank Dvorani, Soul Society - klub Bitef teatra, gde je često rasprodavao nastupe u solo varijanti ili u duetu sa Hadžimanovim.

Sa ovim pijanistom je išao na veoma sadržajnu turneju po Rusiji krajem 2019. godine, a zajedno su svirali i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Kirejev inače dosta boravi u prestonici Srbije, a već neko vreme živi na relaciji Moskva-Beograd.

U februaru 2021. godine planirana je promocija rusko-srpskog projekta na ruskoj radio-stanici "Radio Jaž".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💪

    30. januar 2021 | 23:41

    Jedno veliko osveženje. Svaka čast muzičkoj produkciji Metropolis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA