≫ 

Škabo obešen u novom spotu. Krst od baklji i moćan tekst oduševili publiku: "Jedan je maestro"

Kako ste vi doživeli ovu pesmu i spot? Šta prema vašem mišljenju ovi motivi znače?

  • 0
Škabo, UTS, Zov čoveka Škabo, UTS / Printskrin: Youtube/др Шкабо

Ultra trkač Srbija i dr Škabo objavili su novu pesmu i spot "Zov čoveka", ispunjenu hrišćanskim motivima i inspirisanu Hristovim rečima: "Vi ste so zemlji; ako so obljutavi, čime će se osoliti?".

Pesma, objavljena juče, urađena je u saradnji sa devojkama koje su deo grupe Ultra trkač Srbija, a nadovezuje se na numeru "So zemlji" grupe Pirg.

Škabo je objasnio kako je došlo do ovog odabira i saradnje:

- Proteklo je otprilike mesec dana od Daliborove molbe da studijski snimim pevanje devojaka sa treninga. Kuva, režiser Dule i on su imali ideju za video za bratiju manastira Tumane. Кao muzičku podlogu za isti su planirali zatraženi snimak pesme „Umna molitva“. Naravno da nije bio nikakav problem da se dogovorimo i organizujemo. Štaviše, bilo je uživanje. Ne snimam svaki dan horove. Razmislio sam, posvetio se i bio zadovoljan kako je sve ispalo. Pogotovu jer sam bukvalno odlepio na pesmu koju su devojku otpevale usput, za svoju dušu -  „So zemlji“, grupe „Pirg“. Кakva melodija! Кakav tekst! Odmah sam prebacio MP3 na telefon i bez prestanka ga slušao naredna tri dana.

- Četvrti dan sam ispod pevanja zamislio šarplaninski bubanj i gajde. Peti dan sam u radnji napravio radnu verziju bita. Original priča, sedam osmina takt... „Zov Čoveka“ se automatski nametnuo kao naslov i tema. Uveče sam se iz šetnje pasa vratio sa strofom. Šesti dan ujutru sam završio i drugu. Popodne sam ih obe snimio, opremom koju imam u kancelariji. Кasno uveče sam poslao Daliboru grubi miks.

- Te subote mi je na treningu saopštio kako sam napravio najbolju stvar do sada i da je spot obavezan. Predložio sam mu da Dule i on to urade, kad mu se već toliko sviđa ta nekomercijalno-konceptualna-samokritična pesma. Sledeći trening su mi, tokom sat i po trčanja kroz šumu, izneli ideju i kompletan plan snimanja. U tom trku se došlo i do rešenja za potrebna pirotehnička sredstva. Manje od nedelju dana kasnije, prošlog četvrtka, po noćnoj ciči, snimljeni su epski (doduše, verovatno malo previše religiozni) zemaljski i vazdušni kadrovi bakljada u prirodi. Ostalo je samo da me (o)bese... - rekao je Škabo, prenosi Pravda.

I zaista, u spotu Škabu je oko vrata omča, a sve se završava vešanjem.

Mnoge je ova simbolika zbunila, ali kako su u komentarima iz grupe UTS objasnili, "svaki pokušaj da se objasni delo u korenu bi onemogućilo onoga ko to gleda da doživi kako god želi, pa makar i pogrešno".

Kako ste vi doživeli ovu pesmu i spot? Šta prema vašem mišljenju ovi motivi i reči pesme znače? Javite nam u komentarima.

Steno lenjosti moje,

ognju mojega besa,

nema krivca sem mene

što sam ovde gde jesam

Oko mene čudesa

Ja gledam u ekran

Brojim kukice zbunjen

jer ne postoji mera

koliko se vole deca,

kolika je ljubav pseta,

kolika je prvih zraka

Sunca u gori sreća

Ikona živa Boga

jesam. Nije mi dosta

Večnost daj odmah,

bar do razumna roka

Bezbožni strah od smrti

bljutavu plete mrežu:

"Slobodu daj, pa uđi"

Da li da platim cenu?

Vi ste zemlji so.

Zrna biserna.

Vi ste zemlji so.

U vama je istina,

vi ste zemlji so.

U vama je istina,

vi ste zemlji so.

Vrelo sujete moje,

najpametniji ko je?

Кo zaslužuje bolje?

Trudim se da prozrem

sve tvoje sjajne laži

Uprkos ambalaži

Algoritmi su bitni

Sve je u većoj cifri

Nema interes sitni

ukus, nema ni miris

Vrebaju paraziti

Ljudi su živi

Svi stvoreni slobodni

da sinu u kaljuzi

Iz želje i Ljubavi

da postanu naumi

Pa u znoju čela

da ovaplote dela

Za tim Ljudima njima

da se se osoli zemlja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA