≫ 

Kako su nastala dva velika hita bivše Jugoslavije, "Za dobra stara vremena" i "Rock me baby"

Sve se "krčkalo" u jednom zagrebačkom klubu

  • 0
Novi fosili Printskrin: Youtube/Croatia Records

Grupa Novi fosili, jedna od najpopularnijih sastava na prostoru bivše Jugoslavije, iznedrila je veliki broj hitova, a možda najveći je "Za dobra stara vremena". U monografiji "Saloon", posvećenoj 50 godina čuvenog istoimenog zagrebačkog kluba, autor Damir Jirasek naveo da je melodija legendarne numere nastala praktično ni od čega.

Kako piše "Večernji list", za šankom kluba "Saloon" stvorili su je Rajko Dujmić iz "Novih fosila" i di-džej (kluba "Saloon") Stevo Cvikić.

- Dobro se sećam svega, to se dogodilo 1986. godine, nakon primanja i slavlja Coca-Cole. Negde oko pola pet ujutro Cvikić mi je doneo tekst. Pročitao sam ga, nisam imao nikakav instrument a kako mi je došla inspiracija - otpevao sam ga, isprve i kasnije sve zapisao - prenosi Jirasek Dujmićeve reči u svojoj knjizi.

Cvikiću, kako je naveo autor knjige, reči stihova su navirale stalno, tako da ih je zapisivao na komadiće papira ili čak na kutiju cigareta. Ipak, on je tekst pesme "Za dobra stara vremena" doneo Rajku kao gotov tekst, koji je bio uredno ispisan na belom papiru.

Inače, u klubu "Saloon" nastale su brojne poznate pesme.

- Tamo sam komponovao i "Rock me baby", pobedničku pesmu Evrovizije. Stevo je opet doneo tekst, a ja sam počeo da pevušim, no kako je u klubu bila velika gužva, otišao sam kući i dovršio je - sećao se tada Rajko Dujmić.

Kompozitorski tandem (Rajko Dujmić i Stevo Cvikić) je imao i trećeg člana.

- Ponekad bismo u ranim jutarnjim satima Rajko i ja dočekali čistačicu Mariju. Svako bi nastavio da radi svoj posao. Kako je ona bila vrlo pedantna, stalno je zaključavala vrata pa bismo Rajko i ja u moljakanju da nas pusti zapevali Otvori, Marija, vrata - sjećao se uz smijeh Cvikić.

Novi fosili - "Za dobra stara vremena":

Riva - "Rock me baby":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA