≫ 

Ivan Tasovac sahranjen u Aleji zaslužnih građana: Veliki broj ljudi se oprostio od voljenog pijaniste

Dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije preminuo je u 55. godini

  • 14

Dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, koji je preminuo u 55. godini, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana. Na beogradskom Novom groblju okupili su se članovi porodici, prijatelji, kolege koji su se poslednji put oprostili od voljenog Tase.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Comtrade kompanije i Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, bivša supruga Ivana Tasovca sa sinom, majka Ivana Tasovca Marija Tasovac, glavni i odgovorni urednik Dragan J. Vučićević, političar Zoran Babić, marketinški ekspert Nebojša Krstić, reditelj Milutin Petrović, gradski sekretar za kulturu u Beogradu Ivan Karl, košarkaški trener Duško Vujovšević, Ksenija Vučić, Veljko Kuzmančević, ministarka kulture i informasanja Maja Gojković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, Andreja Mladenović, Ivica Dačić, Dragan Bjelogrlić. samo su neki koji prisustvovali sahrani Ivana Tasovca.

Na sahrani Ivana Tasovca bio je veliki broj ljudi, a na Novom groblju u Beogradu vladala je tuga i mnogi nisu mogli da sakriju suze.

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je sahrani i nosi beli buket cveća.

Opelo, koje je počelo u 14:30 je služio partrijarh Porfirije, dok su tu bila još dva sveštenika. Hor je pevao.

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala „jedan od vodećih evropskih orkestara“ (Independent), „kultni srpski orkestar“ (Financial Times), „najuspešnija kulturna institucija u Srbiji“ (Jutarnji list, Zagreb) i „najjače PR oružje Srbije“ (Kvällsposten, Malmö).

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i dr. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine. U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji. Ostvaren je značajan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije koja će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    4. oktobar 2021 | 16:15

    odmah pored Dzeja...

  • Bio je..

    4. oktobar 2021 | 16:48

    uzoran građanin, poslušao je krizni tri puta...

  • Pokoj mu dusi.

    4. oktobar 2021 | 18:15

    Imam samo jedno pitanje, cemu je on to bio zasluzan? Sta je on recimo uradio korisno za mene i moju porodicu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA