≫ 

Umro jedan od najvećih kompozitora 20. veka: Napravio je hitove koje svi znamo

Poznate su i njegove kompozicije za filmove kao što su "Istrebljivač (Blejd raner)“, „+"Aleksandar“, "1492.“

  • 5
Vangelis Papatanasiju, Papathanassiou Foto: Profimedia

Poznati grčki kompozitor Vangelis Papatanasiju, širokoj publici poznatiji samo kao Vangelis, preminuo je u utorak u 79. godini, prenosi Ekatimerini.

Njegovi predstavnici su naveli da je preminuo u bolnici u Francuskoj gde se lečio, prenosi Gardijan. Čuveni grčki kompozitor poznat je posebno po filmskoj muzici, a dobio je 1981. godine Oskara za muziku iz filma „Vatrene kočije“.

Rođen kao Evangelos Odisejas Papatanasiju 1943. godine, 1981. godine dobio je Oskara za muziku za film "Vatrene kočije" (Chariots of fire). Na američkim listama bila je broj jedan, uostalom kao i ceo album.

Poznate su i njegove kompozicije za filmove kao što su "Blejd raner“ Ridlija Skota, "Aleksandar“,“The Bounty”, “1492: Conquest of Paradise”...

Vangelis je upijao tonove grčkih narodnih pesama i pravoslavne horske muzike, ali nije imao formalno muzičko obrazovanje, što mu je, kako je kasnije govorio, pomoglo da sačuva smisao za kreativnost.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 1960-ih godina sarađujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su "D Forminks" i "Afrodit''s čajld".

Tokom 1970-ih sarađuje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda "Jes", Jonom Andersenom i pod zajedničkim umetničkim imenom "Jon i Vangelis“ objavljuju nekoliko albuma.

Muzika iz "Kočija" posvećena ocu

Njegovo najpoznatije delo, muzika za film "Vatrene kočije", govori o trijumfu grupe britanskih trkača na Olimpijskim igrama održanim 1924. godine. Pulsirajući ritmovi sintisajzera i uzburkana melodija učinili su usporenu početnu sekvencu grupe sportista koji trče na plaži modelom na koji film predstavlja sport.

Vangelis je jednom prilikom rekao da je muzika, koja mu je donela Oskara i nedeljama bila na vrhu top-lista, delom odavanje počasti njegovom ocu, koji je bio strastveni trkač amater.

Komponovao oko 60 albuma

Ali on je pomalo prezirao ogromnu popularnost koju je uživao, rekavši u jednom intervjuu da je to samo još jedno muzičko delo. Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti.

Od 2008. godine je počasni doktor nauka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nody

    19. maj 2022 | 19:28

    Najveći kompozitor vanvremenskih Ajnštajnovih teorija, kompozicija Nebo i pakao je goto savršena slika ezoterije svemira, počivaj u miru dobri čovječe, Grci treba da budu ponosni što su te imali

  • Chance

    19. maj 2022 | 20:18

    Obozavam njegovu muziku. Stvarno je bio vrhunski umetnik.

  • Iggi s

    19. maj 2022 | 20:27

    Velki muzičar i kompozitor legenda počivaju umiru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA