Održan drugi Festival scenskog pokreta i koreodrame u Kosovskoj Mitrovici: Nastupila i Una Saga Serbica

Tamičarski deo je završen 6. novembra svečanim programom u čast nagrađenih pred prepunom salom u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku

  • 0

Drugi po redu Festival scenskog pokreta i koreodrame - SPIK održan je od 3. do 6. novembra na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je direkcijjja festivala.

U komplikovanim okolnostima koje su za sve koji žive na prostorima Kosova i Metohije svakodnevica, sam festival se “poklopio” sa odlukom o izlasku Srba iz institucija na severu Kosova. Uprkos tome, festival je organizovan i održan na visoko profesionalnom nivou, uz posebno intenzivne emocije svih učesnika i gostiju iz regiona.

Festival SPIK je pokrenut sa idejom doprinosa pozorišnom životu na Kosovu i Metohiji i sa tendencijom da postane platforma za razvoj koreodrame, neverbalnog, plesnog i pantomimskog teatra.

Takođe, cilj je i podrška formiranju publike sa senzibilitetom za specifičnosti scenskog izražavanja kroz pokret i igru, što postaje sve dominantnije u svetu, a idejni tvorac i inicijator Festivala SPIK je profesorka dr Vera Obradović.

Ove godine Festival SPIK je počeo 3. novembra izvođenjem „Simfonija Orijenta“ Josipa Slavenskog u koreografiji dr Vere Obradović, koju su izveli studenti druge godine Glume Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Izvedena je i „Muzika za nedostajuće leptire za gudački orkestar i video“ - kompozicija prof. dr um. Ane Gnjatović u izvođenju Ansambla „Metamorfozis“.

Usledila je prikazana scena „Kolo“ iz doktorskog umetničkog projekta „Na crveno slovo“ prof. dr um. Aleksandra Ðinđića.

Nakon toga, za svečano otvaranje, u Galeriji Fakulteta umetnosti, upriličena je izložba „Najbolje čuvana tajna Japana - Tohoku“ autora Masaki Nakamure, zahvaljujući Udruženju srpsko-japanskog prijateljstva „Hanami“ i Adrijani Barši, kao internacionalni karakter događaja.

Ovogodišnje izdanje festivala je dobilo regionalni i međunarodni karakter: tokom programa od četiri dana, publika je imala priliku da gleda pet predstava i devet video radova u zvaničnoj konkurenciji.

U revijalnom delu prikazan je film „Drveće pleše“ tandema autorki Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, u produkciji poznate pozorišne neverbalne trupe “Dah teatar”, kao i holandski film „Moje pozajmljeno nasleđe“ autorke Efi Derksen. Nakon projekcija, održani su i razgovori sa autorkama.

Tamičarski deo je završen 6. novembra svečanim programom u čast nagrađenih pred prepunom salom u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

Nastupili su Ansambl „Venac“ iz Gračanice izvodom iz koreodrame „700“, i trupa “Una Saga Serbika” sa koreografijom „U ritmu Balkana“. Spektakl koreodrama „700“ je imala premijerno izvođenje u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Žiri glavne selekcije je radio u sledećem sastavu: Ana Sofrenović, docent - predsednica žirija sa Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Dijana Milošević, redovni profesor Instituta za umetničku igru i dr Sanja Mandarić, redovni prof. Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Nagrade drugog po redu Festivala SPIK osvojili su predstava „Jovana Lukina“ Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja u izvođenju Jovane Brnović i Miloša Kašćelana i komad „Marso“ Akademije umjetnosti Univerziteta iz Banja Luke u izvođenju Nikole Milakovića.

U selekciji video radova nagrađena je istaknuta umetnica Selena Orb za projekat - „Sebe sobom razdvajam od sveta“, a specijalne pohvale dobile su studentkinje Fakulteta umetnosti iz Kosovske Mitrovice - Milena Radovančev za video-art „Birajući živor“ i Vanja Halupa i Iva Jovanović za „Igrajte, igrajte, inače smo izgubljeni“.

Članovi žirija su bili docent dr Jelena Pavličić Šarić, MA Ivana Terzić, saradnica u nastavi i docent dr Petar Ilić, svi sa Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Publika je gledala i film „Povratak ishodištu“ Ðorđa Lakušića i KUD „Kopaonik“ i da prisustvuje promociji knjige „Ruska baletska umetnost u Beogradu“ Marije Petričević, povodom 100 godina baleta u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA