≫ 

Grad svetlosti se menja: Napuštena stanica postaje restoran, a ni Ajfelova kula više neće biti ista

U susret održavanju letnjih Olimpijskih igara 2024. u Parizu ovaj grad očekuju veliki preobražaji

  • 8
pariz Pariz

Ove izmene obeležiće novo poglavlje u istoriji najpopularnije turističke destinacije na svetu Pariza, a obeležja grada kao što su Ajfelov toranj i toranj Monparnas doživeće ozbiljne preobražaje.

Posetioci Pariza imaće prilku da se okupaju u Seni kao i da večeraju u ambijentu napuštene stanice podzemne železnice, ali to nije sve.

Tokom sledeće godine napušteni, neupotrebljeni i zapušteni delovi grada preurediće se i transformisati u hotele, muzeje i mesta za izlaženje, sport, rekreaciju i uživanje u slobodnom vremenu.

pariz Foto: Pixabay.com

Kupanje u Seni

Do početka Olimpijade ceo rečni tok reke Sene bi trebalo da bude prečišćen kako bi se smanjla koncentracija bakterija, fekalija i ostalih zagađivača vode. Tako će stanovništvo u Parizu dobiti urbanu plažu u centru grada.

Zelenilo oko Ajfelovog tornja

Ideja je da predeo oko najpoznatijeg obeležja Pariza bude ozelenjavanje tornja i to mesto bi trebalo da postane "pluća Pariza".

pariz Foto: Pixabay.com

Predeo oko tornja koji godišnje poseti preko 30 miliona turista bi trebalo da se pretvori u urbani park namenjen porodičnim izletima i turističkim obilascima.

Napuštena stanica kao restoran

Nekadašnja stanica podzemne železice naziva Kroa Ruž u 6. arondismanu odavno je van upotrebe i prepuštena je propadanju. Do 2022. godine planirano je da postane mesto za izlaske gde će nići gastronomski centar koji će sadržati restorane, kafiće i koktel barove.

Transformacija pariških krovova

Ideja je da se krovni prostor sajamske dvorane Port de Versaj veličine dva fudbalska terena pretvori u mesto gde će se proizvoditi voće, povrće i najrazličitije vrste biljaka što bi bio najveću krovni vrt na svetu.

pariz Foto: Pixabay.com

Transfomacija tornja Monparnas

U pitanju je usamljeni neboder koji je takođe jedan od simbola Pariza. Stanovnici grada ga baš i ne vole jer je zgrada modernistička i odudara od ostale arhitekture grada.

Grupa arhitekti je osmilila izmenu spoljnog izgleda tornja u kojoj će mračnu fasadu posvetliti, a samim tim će promeniti pejzaž grada.

Video: Njen muž stalno stoji podignut... udala se za Ajfelov toranj

(B.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujke

    12. februar 2020 | 22:41

    Zaboli me da oprostite

  • Sibin

    13. februar 2020 | 09:47

    Hahaha,Pariz je toliko prljav grad da nemogu da ga ociste nikad jer je grad pun arapa koji rade sta hoce!!!!!

  • Sar

    13. februar 2020 | 00:42

    U prirodu deco i dobri ljudi kakva ajfel!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA