≫ 

Lepa vest za sve one koji nameravaju da posete Istanbul: Više ne morate da se brinete za prevoz

Ovo predstavlja novo poglavlje za turski turizam, jer posetioci i lokalni stanovnici više neće morati da brinu kako da se vrate na svoju stranu grada

  • 2
Istanbul Istanbul / Foto: Pixabay

Kapetan Faruk, posmatrajući iz tame svoje kabine, kaže da više voli Bosfor noću, kako bi plovio uz trepereća svetla na obali. Kapetan je već 23 godine. Napominje da je neobično uzbuđen zbog početka ove smene.

Do sada ste mogli doživeti to da, čim prođe ponoć, ostanete zaglavljeni na tlu Evrope ili Azije. Poslednji trajekt koji je vozio preko Bosfora, kretao je u 1h posle ponoći, pa bi ljudi koji se vraćaju iz noćnog izlaska uzimali autobus ili se opredeljivali za skupi prevoz taksijem kroz tunel Eurazija, prenosi "Gardijan".

Istanbul Istanbul / Foto: Pixabay

Međutim, od 29. februara 2020. godine, istanbulski trajekti po prvi put voziti celu noć. Nakon što je novi gradonačelnik Ekrem Imamoglu prošle godine obezbedio 24-oročasovni prevoz za određene metro linije, sad su i brodići tako operativni, prevozeći putnike ceo petak i subotu od luka Kadikoj i Uskudar sa azijske obale, do Karakoj i Besiktas luka sa evropske.

Jedan trajekt celu noć vozi između tri najprometnija pristaništa: Kadikoj-Karakoj-Bešiktas, a postoji i transfer između Bešiktasa i Uskudara.

Ovo predstavlja novo poglavlje za turski turizam, jer posetioci i lokalni stanovnici više neće morati da brinu kako da se vrate na svoju stranu obale.

- Tako smo srećni što možemo da se vratimo kući! Bezbedno je i jeftino. Volimo našeg gradonačelnika – jedan putnik u alkoholisanom stanju uzviknuo je kapetanu Faruku.

Istanbul Istanbul / Foto: Pixabay

Na brodićima postoji i toalet za putnike, što nije bio slučaj u taksijima za dug povratak kući.

Kapetan Faruk napominje i da je prevoz postao mirniji, jer se putnici voze po celu noć, pa ih nema u tolikom broju kao ranije.

Istanbul Istanbul / Foto: Pixabay

- Noću je često spokojno, romantično, veselo. Poslednja vožnja pogotovo, jer na njoj ima samo nekoliko putnika. I atmosfera se promenila – ističe Faruk.

Ko je gladan posle vožnje, u gradu može da svrati u jednu od velikog broja pekara koje, takođe, rade 24 časa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA