≫ 

Ovo su najneobičniji avionski letovi na planeti: Da li ste čuli za neke od njih?

Da li ste čuli za neke od ovih aerodroma ili letova?

  • 2
Avion Pexels /Chevanon Photography

Momenat kada avion sleće je jako uzbudljiv, a oduševiće vas još više ukoliko ste imali priliku da uživate u slikama prelepog pejzaža u koji slećete.

Naravno, ponekad samo putovanje avionom ili odlazak na aerodrom, može da bude jedinstveno iskustvo koje ćete dugo pamtiti i prepričavati svim putoholičarima.

U nastavku vam otkrivamo najspektakularnije piste, aerodrome i letove aviona:

Najduži let

Najduži redovni komercijalni let na svetu obavlja kompanija Singapur Erlajns, od Australije do Njujorka - na relaciji dugoj oko 16.000 kilometara. Let traje u proseku oko 18 sati i 25 minuta. Ali australijski nacionalni prevoznik "Kvantas"  izgleda da hoće da obori sve dosadašnje rekorde kada su u pitanju komercijalni letovi i da pokrene novu rutu od Njujorke do Sidneja. Avion bi trebalo da putuje 19 časova i da pređe oko 16.200 kilometara.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Andrew Backeby (@a_backeby) on

Najkraći let

Kompanija Logan er uvela je davne 1967. godine najkraći komercijalni let na planeti - od Vestreja do Papa Vestreja u Škotskoj na Orknijskim ostrvima. Let traje oko 47 sekundi, a cena karte iznosi oko 44 evra. Let se obavlja avionom koji ima osam sedišta. Moguća su kašnjenja, ukoliko nastupe jači udari vetra. Tako umesto uobičajenih 47 sekundi, može se desiti da vam treba oko dva minuta putovanja avionom.

Jedan od najstrašnjih aerodroma

Aerodrom Tenzing-Hillari u Nepalu se smatra najstrašnijim na svetu. S obzirom da je stisnut između visokih vrhova Himalaja i  strmih litica na kraju piste, samo je pilotima sa specijalnom kvalifikacijom dozvoljeno da uzleću i sleću na ovaj aerodrom.

Najlepši prizor

Maldivi obuhvataju 1.200 ostrva koji su prostiru preko prostranog plavog Indijskog okeana. Samo jedan pogled na toplom tirkiznom moru pod čistim plavim nebom ostavlja bez daha, što ne čudi zašto je ovo mesto idealna destinacija za mladence.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Magnus Hellström (@magnushellstroem) on

Najčudniji let

Kompanija Air Koryo iz Severne Koreje leti između glavnog grada Pjongjanga i Pekinga, Šangaja i Šangjanga u Kini, plus Vladivstoka u Rusiji. Knjige i časopisi su zabranjeni, te se putnici mogu zabavljati čitanjem Piongiang Tajms magazina na engleskom jeziku, propagandnim emisijama i pop pesmama omiljenih bendova.

Na ivici sveta

Uskršnje ostrvo je čileansko ostrvo koje se nalazi na jugu Tihog okeana. Međunarodni aerodrom Mataveri jedini je na ostrvu s pistom dugom 2903 metafra. Nekada se koristila i kao alternativna pista za svemirski program Sjedinjenih Američkih Država.

Najskuplji let

Pošto je prosečna cena karte između Hitrou (Heathrow Airport) i Abu Dabija koštala 22.905 evra za dve osobe, Etihad Residence, luksuzni penthaus avio kompanije Etihad, proglašen je najskupljim letom na svetu. Apartman se sastoji od dnevne sobe, dvokrevetne spavaće sobu i kupatila sa tušem, i nudi usluge batlera i kuvara.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by So_Zero_Insta (@so_zero_insta) on

Arktička polarna ruta

Poznati kao arktička polarna ruta, ovi letovi se obično obavljaju na relaciji između Severne Amerike i Azije ili Bliskog Istoka. Ukoliko letite u zimskim mesecima i, ako budete imali sreće, mogli biste da ugledate auroru borealis ili severnu svetlost. Trenutno nema komercijalnih avio-kompanija koje lete preko Južnog pola.

Video: Pre nekoliko meseci igla nije mogla da padne: Ovako izgleda svet kada avioni skoro da ne lete

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    30. april 2020 | 23:00

    Зар није најдужи лет Њујорк-Сингапур на коме лети Ер Сингапур?

  • Vojkan

    8. jun 2020 | 09:19

    Gledao sam neverovatne prizore kad avioni slecu u blizini plaza i kupaca gde ih snaga motora potiskuje u more srecom bez tezih posledica.Ali ono sta je vazno moze se putovati avionima a kome se zuri i ima novac moze da koristi usluge servisa poput Royal Charter Service-a privatni letovi i da uzivaju u letu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA