≫ 

Kipar najavljuje novitete od marta: Dokaz o vakcinaciji umesto negativnog PCR testa i karantina

Putnici koji nisu vakcinisani i dalje će morati da ispune zahteve Kipra na osnovu zemlje porekla

  • 4
foto Pixabay foto Pixabay

Kipar je postao prva država članica Evropske unije (EU) koja je najavila da planira ukidanje zahteva za ulazak u zemlju poput testiranja i karantina za putnike koji se vakcinišu protiv korona virusa, piše schengenvisainfo.com

Prema vladinom planu koji bi, kako se najavljuje, trebalo da stupi na snagu u martu 2021, vakcinisani putnici neće morati da ispunjavaju druga pravila ulaska koja se odnose na kovid 19.

- Očekuje se da će izmenjeni plan dodatno povećati interesovanje avio-kompanija za obavljanje dodatnih letova za Kipar, poboljšanje povezanosti i povećanje putničkog prometa - rekao je ministar saobraćaja Janis Karousos.

On je napomenuo da novi akcioni plan uključuje četvorostepenu listu sigurnih putovanja, koja će zameniti sadašnju.

Kada je reč o putnicima koji nisu vakcinisani do trenutka kada akcioni plan u martu 2021. stupi na snagu, i dalje će morati da ispune zahteve Kipra na osnovu zemlje porekla.

Ministar Karousos je takođe primetio da će kiparska lista sigurnih putovanja slediti smernice Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u narednim mesecima, uključujući mart 2021.

Pasoš Foto: Pixabay.com

SchengenVisaInfo.com je u tekstu objavljenom sredinom aprila upozorio da će, kada države počnu da otvaraju granice za građane trećih zemalja, putnici najverovatnije morati da podnesu negativan test na kovid 19 i kada vakcina bude u upotrebi, čak i uz dokaz da su vakcinisani.

Tekst se zasnivao na izjavi zvaničnika EU koji je potvrdio da će oni koji žele da putuju u države članice EU i Šengena nakon što vakcina bude u upotrebi prvo morati da se vakcinišu.

- Kada granice u Šengenskoj zoni budu otvorene, podnosioci zahteva za šengensku vizu možda će morati da pokažu negativan test na korona virus koji nije stariji od dve nedelje. Od putnika će se možda zahtevati novi test pre putovanja u Šengensku zonu, kako bi se osiguralo da u međuvremenu nije zaražen – rekao je zvaničnik EU.

Isti zvaničnik je takođe primetio da će od putnika možda biti zahtevano da se vakcinišu protiv korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бс

    23. decembar 2020 | 18:21

    Текст из Библије, 'У последња времена ко не прими жиг звери неће моћи ни да купи ни да прода' полако почиње, још мало и без доказа да смо вакцинисани нећемо моћи ни у продавнице да идемо.

  • Zoki ZH

    23. decembar 2020 | 18:58

    Ma kako da ne, evo trčim da se vakcinišem😂😂😂

  • Yx

    23. decembar 2020 | 18:28

    Vazi vazi😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA