Spasioci Gorske službe spasavanja od danas ponovo dežuraju na Kopaoniku i Staroj planini

Ukupno dežura sedam spasilaca koji će na ovim planinama biti narednih pet dana

  • 1
Gorska služba spasavanja Foto: Odnosi sa javnošću GSS Srbije/Dimitrije Ostojić

Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS) od danas se vraćaju na dežurstva na Kopaonik i Staru planinu, gde su ponovo otvorena skijališta.

Na Kopaoniku su od danas otvorene staze Karaman greben, Pančić 4b kao i obe staze Krst. Dok na Staroj planini radi Jabučko ravnište.

Ukupno dežura sedam spasilaca koji će na ovim planinama biti narednih pet dana. U slučaju potrebe u pripravnosti su i ostali spasioci GSS-a, saopšteno je iz ove službe.

Gorska služba spasavanja Srbije dobrovolјna je i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

- Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe - navodi se u saopštenju.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši.

U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    30. april 2021 | 23:28

    Pozdrav za te hrabre momke , nek im bog podari sve najbolje .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA