≫ 

Kos: Ostrvo koje će se i te kako vratiti u modu, a evo kako su se odbranili od migranata

Fantastično grčko ostrvo koje će vas oduševiti!

  • 0
Kos Kos / pixabay.com

Nekoliko grčkih ostrva se gotovo neprekidno u novije vreme nalaze na udaru migranata. Najverovatniji razlog za to je njihov položaj, uzevši u obzir da su najbliži grčko–turskoj granici.

Povećan broj migranata iz brojnih zemalja i te kako ometa ne samo funkcionisanje stanovništva, već ima i značajno negativan uticaj na turizam u tim delovima zemlje.

Ipak, polako ali sigurno mnoga od tih ostrva uspevaju da se izbore sa negativnim efektima koje globalna migrantska kriza ima. Jedno od njih je i Kos.

Dodekanez – 12 grčkih ostrva

Odmah da razjasnimo. Iako se naziv Dodekanez dovodi u vezu sa brojem 12 na grčkom, u ovoj grupaciji ima blizu 160 ostrva. Međutim, upravo njih 12 je naseljeno, dok su gotovo sva ostala nenaseljena i površinski mala.

Svakako da se čini da su ostrva Lezbos i Kos najpogođenija trenutnom migrantskom krizom od svih 12 ostrva iz ove grupe. Mada se ni ostrvo Leros ne može pohvaliti nešto mirnijom situacijom.

Ostrvo Kos

Kos Kos / pixabay.com

Položaj ovog ostrva je donekle odredio i njegovu ulogu u krizi sa migrantima na području Grčke. Potpuno isto kao i ostrvo Lezbos u Egejskom moru.

Po površini je ovo ostrvo drugo u grupaciji Dodekanez, odmah nakon ostrva Rodos. Zauzima površinu od oko 290 km², sa prosečnom dužinom od oko 40 i širinom od oko 10 kilometara. Oko 30 hiljada  ljudi živi na Kosu. U jeku turističke sezone se taj broj u velikoj meri povećava.

U glavnom gradu ostrva, koji nosi istovetan naziv, živi značajan deo ukupne populacije, čak oko 65%. Na ostrvu postoji i aerodrom, ali i mnoga turistima zanimljiva mesta.

Migranti na Kosu utiču i na turizam

Hteli to da priznaju ili ne, tek mnogi turisti radije biraju neke druge destinacije, jer se u vestima često može pročitati da se na ovom, ali i drugim grčkim ostrvima, koja se nalaze u blizini turske granice, desila neka neprijatnost.

Brojni izbeglički kampovi su postavljeni i na Kosu, ali i na Lezbosu, te na Lerosu i na ostrvu Samos.

Tek pre nekoliko meseci su ostrvljani pokušali da preduzmu značajne mere, buneći se na taj način što su napravljeni oformljeni i migrantski kampovi. Nisu samo stanovnici ostrva Kos podigli svoj glas tom prilikom, već i stanovnici svih ostalih ostrva, koja pripadaju severoistočnom Egeju.

Bili su to vrlo masovni protesti na svim ostrvima, čiji su stanovnici osetili negativne posledive migrantske krize.

Kos Kos / pixabay.com

A u toku trenutno aktuelne pandemije korona virusa su uvedene mere, koje se odnose i na migrante. Za sve koji borave u zatvorenim izbegličkim kampovima na ovom ostrvu su odštampani informativni leci o zabrani kretanja, a o poštovanju tih mera se posebno vodi računa.

Iz tog razloga su nadležni postavili adekvatno obezbeđenje ispred kampova za migrante, koji su sada silom prilika u obavezi da borave na ovom ostrvu.

Mišljenja o uticaju migrantske krize na stanovnike Kosa i na turizam, ali i na razvoj samog ostrva su različita. Zato i treba pričekati, kako bi se migranstka kriza na ovom, kao i na drugim grčkim ostrvima rešila i da bi turisti iz celog sveta bili u mogućnosti da oktriju sve lepote ostrva Kos i ostalih ostrva u blizini.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA