Zašto su kuće na grčkim ostrvima plavo-bele? Bajkovite su, ali razlozi nemaju veze sa estetikom

Bez obzira na to da li ste posetili neko od grčkih ostrva ili ste ih samo gledali na fotografijama, nije mogla da vam promakne kombinacija plave i bele boje u arhitekturi. A znate li zbog čega se baš te dve boje koriste?

  • 0
Grčka ostrva, Kikladi Foto: Pixabay/benibeny

Svetski poznate destinacije, poput grčkih ostrva Mikonos i Santorini, lako je prepoznati na fotografijama najpre zbog specifične i jedinstvene arhitekture.

Gotovo svaki turista se fotografiše u blizini u belo okrečenih građevina, sa obaveznim vratima i prozorima u plavoj boji.

Zašto su kuće na grčkim ostrvima plavo-bele?

Mnogima je upravo ova kombinacija boja asocijacija na Grčku. Nisu to samo boje grčke zastave, već i asocijacija na svetlo, blistavo more i nebo, kao sinonim za Mediteran.

Međutim, na ostrvima Kiklada karakteristična je plava i bela boja kuća, koja se zasniva na nekoj drugoj simbolici. Zapravo, nekoliko je razloga zbog kojih su kuće na grčkim ostrvima krečene u belo, dok su prozori i vrata karakteristično plave boje. I svi razlozi su praktične prirode.

Rashlađivanje ostrvskih domova u toku leta

Na ostrvima poput Mikonosa, Parosa i Naksosa, mnoge kuće su prvobitno građene od kamena. Bila je to krajnje praktična odluka - na stenovitim egejskim ostrvima bilo je malo drveta koje je bilo moguće koristiti za gradnju.

Međutim, kamenje koje je tada korišćeno bilo je uglavnom tamnijih boja, a to je predstavljalo problem tokom sunčanih letnjih dana. Upravo to tamnije kamenje je upijalo sunčevu svetlost, pa je u unutrašnjosti građevina bivalo nepodnošljivo toplo.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Paros & Antiparos Island (@visit.paros)

Tako su ostrvljani jednostavno došli na ideju da kuće i ostale građevine kreče u belu boju, pokušavajući da tako rashlade unutrašnji prostor. Proces je uspeo, što je rezultiralo hladnijim, udobnijim kućama na ostrvima.

Kako je kolera uticala na ostrvsku arhitekturu?

Nove karakteristike dizajna su primećene 1938. godine. U to doba je, tokom diktature Joanisa Metaksasa, u Grčkoj buknula epidemija kolere.

Pokušavajući da suzbije bolest, tadašnja vlast naređuje građanima da redovno kreče svoje domove, prenosi Greekreporter.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Paros & Antiparos Island (@visit.paros)

Možda bi to danas zvučalo čudno, ali je u pitanju opet praktičan razlog. U kreču kojim su farbane kuće u to vreme, bilo je i krečnjaka, koji se smatrao dobrim dezinfekcionim sredstvom. Ipak, nisu baš imali mnogo takvih sredstava na raspolaganju, pa su koristili ono što im je bilo dostupno.

Tako su svi grčki građani imali obavezu da redovno kreče svoje domove, ne bi li na taj način uspeli da smanje širenje zaraze.

A šta je sa plavom bojom?

Iako jeste najupečatljivija, plava boja nije jedina zastupljena u arhitekturi ostrva Kiklada. Istina, najzastupljenija je, a akcenat je stavljen na vrata i prozore. Na građevinama se javljaju i detalji u crvenoj, smeđoj i zelenoj boji.

Međutim, karakteristična nijansa plave boje ipak dominira.

Koji je razlog za to?

Nekome će zvučati neverovatno, ali je opet u pitanju vrlo praktična stvar. Ono što bi im ostalo nakon farbanja čamaca, ribari i ostali koji su se bavili poslovima u ostrvskim lukama, koristili su da bi kasnije ofarbali vrata i prozore na svojim kućama.

Kako je u to vreme upravo plava boja bila i najjeftinija, to su nju mahom i koristili.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Paros & Antiparos Island (@visit.paros)

Podsećanja radi, grčka ostrva nisu do pre koju deceniju bila uopšte turistički razvijena, te život na njima uopšte nije bio lak.

Plava boja po kojoj su danas prepoznatljiva ne samo ostrva Kiklada, nego i mnoga druga, spravljana je od krečnjaka i proizvoda za čišćenje, poznatog kao „lulaki“. Zapravo je to bio talk u plavoj boji, koji su mnogi ostrvljani koristili za dezinfekciju i imali ga kod kuće. Zato im nije predstavljalo problem ni da pripreme tu plavu boju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Cyclades - Greece (Κυκλάδες)🇬🇷 (@cyclades_islands)

Vojna diktatura ipak daje završnu reč

Danas mnogima lepe i prijatne boje građevina na grčkim ostrvima, postaju obavezujuće tokom perioda vojne diktature, koja je bila na snazi u Grčkoj od 1967. godine. Tadašnji režim je smatrao da će ta kombinacija boja pojačati patriotska osećanja i omogućiti ostrvljanima da održavaju grčki nacionalni duh.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Cyclades - Greece (Κυκλάδες)🇬🇷 (@cyclades_islands)

Na kraju je 1974. godine donet zakon, kojim se nalaže da domovi na ostrvima moraju da budu u plavo-beloj kombinaciji.

Iako su danas ovi propisi opušteniji, plava i bela boja vremenom su postale sinonim za grčka ostrva i vrlo privlačne za turiste. Zato se mnogi ostrvljani odlučuju da ne odustaju od te kombinacije boja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA