≫ 

Nei Pori je lep i kad pada kiša: U poznatom grčkom letovalištu nestrpljivo čekaju dolazak turista

U senci obližnje Leptokarije, ovo letovalište podno Olimpa se može pohvaliti prostranom, dugom plažom i čistim morem

  • 8
Nei Pori; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević Nei Pori; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Oko 160 kilometara deli primorsko mestašce Nei Pori u Grčkoj od graničnog prelaza Evzoni. U blizini se, osim Leptokarije, nalazi i letovalište Platamonas.

Vremenske prilike u Nei Poriju nisu bile blagonaklone prvog dana po otvaranju turističke sezone 2021. u Grčkoj. Padala je kiša, a u letovalištu je otvoreno svega nekoliko taverni, jedan kafić i prodavnica prehrambene robe. Meštani se nadaju da će se vremenske prilike brzo promeniti, a da će prve veće grupe turista stići na odmor krajem maja. Domaćini kažu da s nestrpljenjem iščekuju turiste koji će uživati u lepotama njihovog letovališta.

I u Nei Poriju će, kao i u svim drugim letovalištima širom Grčke biti poštovane epidemiološke mere - plažni mobilijar će biti postavljen na propisanoj udaljenosti, a zaposleni na plažama će dezinfikovati ležaljke pre i posle svakog dolaska i odlaska turista.

Ono što razlikuje Nei Pori od mnogih drugih grčkih letovališta jeste način nastanka, odnosno gradnje. Naime, ranije u brdima, nadomak današnjeg letovališta postojao je Palei Pori, što bi se moglo prevesti kao Stari Pori.

Onda je krajem 70-ih godina prošlog veka izrađen urbanistički plan, te je nastalo naselje u blizini morske obale. Zapravo se pojavio problem sa klizištem, što je nateralo stanovnike tog planinskog sela da potraže novo mesto za život.

Tako je 1976. godine izgrađeno, danas poznato i najmlađe letovalište u oblasti Pijerije.

Letovanje u Nei Poriju

Budući da je u pitanju manje, mirnije mesto, to u Nei Poriju najčešće letuju turisti starije životne dobi i porodice sa decom.

Prostrana, duga i lepo uređena plaža je ono što se smatra osnovnim obeležjem ovog letovališta.

Osim crkve Svete Marine, koja se nalazi u centru, Nei Pori se može pohvaliti crkvama, posvećenim Svetom Dimitriju i Svetom Nikoli.

Tradicionalna planinska sela, Stari Pantelejmon i Litohoro se nalaze u blizini. Ujedno su i omiljena destinacija za izlet mnogima koji biraju ovaj deo Olimpske regije za letovanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    15. maj 2021 | 17:32

    Bio sam, siroka pesčana plaza, prelepo mesto, pogotovo preporučujem porodicama sa malom decom.

  • Sax

    15. maj 2021 | 18:17

    Nei Pori nikad nije lep, ali je uvek prepun komaraca!

  • Vuk

    15. maj 2021 | 22:43

    Braćo Srbi, SVI u Grčku!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA