• 8

Nei Pori je lep i kad pada kiša: U poznatom grčkom letovalištu nestrpljivo čekaju dolazak turista

U senci obližnje Leptokarije, ovo letovalište podno Olimpa se može pohvaliti prostranom, dugom plažom i čistim morem

  • 8
Nei Pori; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Nei Pori; foto Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Oko 160 kilometara deli primorsko mestašce Nei Pori u Grčkoj od graničnog prelaza Evzoni. U blizini se, osim Leptokarije, nalazi i letovalište Platamonas.

Vremenske prilike u Nei Poriju nisu bile blagonaklone prvog dana po otvaranju turističke sezone 2021. u Grčkoj. Padala je kiša, a u letovalištu je otvoreno svega nekoliko taverni, jedan kafić i prodavnica prehrambene robe. Meštani se nadaju da će se vremenske prilike brzo promeniti, a da će prve veće grupe turista stići na odmor krajem maja. Domaćini kažu da s nestrpljenjem iščekuju turiste koji će uživati u lepotama njihovog letovališta.

I u Nei Poriju će, kao i u svim drugim letovalištima širom Grčke biti poštovane epidemiološke mere - plažni mobilijar će biti postavljen na propisanoj udaljenosti, a zaposleni na plažama će dezinfikovati ležaljke pre i posle svakog dolaska i odlaska turista.

Ono što razlikuje Nei Pori od mnogih drugih grčkih letovališta jeste način nastanka, odnosno gradnje. Naime, ranije u brdima, nadomak današnjeg letovališta postojao je Palei Pori, što bi se moglo prevesti kao Stari Pori.

Onda je krajem 70-ih godina prošlog veka izrađen urbanistički plan, te je nastalo naselje u blizini morske obale. Zapravo se pojavio problem sa klizištem, što je nateralo stanovnike tog planinskog sela da potraže novo mesto za život.

Tako je 1976. godine izgrađeno, danas poznato i najmlađe letovalište u oblasti Pijerije.

Letovanje u Nei Poriju

Budući da je u pitanju manje, mirnije mesto, to u Nei Poriju najčešće letuju turisti starije životne dobi i porodice sa decom.
Prostrana, duga i lepo uređena plaža je ono što se smatra osnovnim obeležjem ovog letovališta.

Osim crkve Svete Marine, koja se nalazi u centru, Nei Pori se može pohvaliti crkvama, posvećenim Svetom Dimitriju i Svetom Nikoli.

Tradicionalna planinska sela, Stari Pantelejmon i Litohoro se nalaze u blizini. Ujedno su i omiljena destinacija za izlet mnogima koji biraju ovaj deo Olimpske regije za letovanje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima