≫ 

Srpski grad koji je trebalo da bude prestonica cara Konstantina Velikog

Nekadašnji Sirmijum, danas je ne samo administrativni, nego i privredni, ali i značajan kulturni centar Sremskog okruga

  • 0
Sremska Mitrovica Foto: MatBel

Od Beograda je Sremska Mitrovica udaljena oko 75 kilometara, od Novog Sada oko 60, a od granice sa Republikom Srpskom 40–ak kilometara. 

Grad iznad grada

Dok budete šetali ovim sremačkim gradom, imajte na umu da se ispod nalazio Sirmijum, antički grad, koji je imao značajnu ulogu. Gotovo ispod svake građevine u današnjem gradu se nalaze ostaci antičkih građevina.

Jupiterov hram se nalazi ispod temelja lokalne bolnice... ostaci bazilike Svetog Dimitrija i Licinijeve terme su ispod temelja pojedinih kuća.

Antički Sirmium je imao i hipodrom, tik uz Carsku palatu. Istraživanja ovog lokaliteta pokazuju da je on mogao po veličini i značaju da parira onome u Rimu.

Kada je Mitrovica postala Sremska?

Istorija grada nas vraća čak 7.000 godina u prošlost, pa se iz tog razloga upravo područje današnje Sremske Mitrovice smatra jednim od najstarijih naseljenih mesta u našoj zemlji.

Dugo su Rimljani vladali ovim područjem, pa čak postoji podatak da je car Konstantin Veliki toliko bio opčinjen predelom, da je upravo tu želeo da stoluje.

U drugoj polovini 14. veka postaje Grad Svetog Dimitrija, za koga se veruje da je tu i pogubljen, baš na Artemidinom mostu, koji se u blizini nalazio. 

U periodu od 1529. do 1718. godine gradom vladaju Osmanlije. Tada je grad poprimio sve osobenosti turskih kasaba.

Značajan razvoj doživljava krajem 18. i početkom 19. veka, da bi 1881. godine zvanično postala slobodan grad, kojom prilikom dobija potpunu autonomiju.

Razvoj grada se nastavlja, a od 1923. godine Sremska Mitrovica nosi današnji naziv.

Jedinstveni zlatnici u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica Foto: MatBel

Ne znamo šta bismo pre pomenuli od stalne postavke Muzeja Srema. Osim 4 zlatnika, za koje je analizom utvrđeno da su za sada jedinstveni u celom svetu, u ovom muzeju možete videti i sunčani sat, koji je izrađen od alpskog belog mermera. Smatra se da je autor grčki vajar i astronom, a da je skulptura boga Atlasa, sa sunčanima satom na leđima, izrađena krajem I i početkom II veka.

Još jedna od atrakcija ovog grada je i most Svetog Irineja, koji je u celoj zemlji najduži most namenjen pešacima. Sem takozvane Male crkve, odnosno stare crkve posvećene Svetom Stefanu, treba obići i grkokatoličku crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, kao i srpsku pravoslavnu crkvu, posvećenu zaštitniku grada, Svetom Dimitriju.

Naravno da nećete zaobići ni arheološki lokalitet Carska palata, kao ni galeriju „Lazar Vozarević“ i gradski park. 

A ako se nađete u Sremskom Mitrovici u toku leta, prošetajte do plaže, na reci Savi. U periodu od juna do septembra traje sezona na jednoj od najlepše uređenih rečnih plaža u zemlji.

U blizini grada se nalazi i specijalni rezervat prirode „Zasavica“, kao i Fruška Gora. 

Sem čuvene manifestacije Srem folk fest, Sremska Mitrovica je domaćin i drugim manifestacijama i takmičenjima, kao što su String fest, Carski Sirmijum – grad legendi i druge.

Kad god da odlučite da posetite ovaj grad, možete biti sasvim sigurni da ćete imati priliku da uživate u njegovoj lepoti. Sremska Mitrovica je interesantna u svako doba godine, baš zbog izuzetno bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa. 

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA