≫ 

Planinari na Rtnju videli poskoka: Šta da uradite kada se susretnete sa zmijom

Uživanje u penjanju do planinskih vrhova ponekad može da pokvari "bliski susret" sa zmijom

  • 13
Planinarenje Foto: Pixabay.com

Srbija je bogata prirodnim lepotama, a jedna od njih su svakako planine. Ali, pored čistog vazduha i prelepog pejzaža, tokom planinarenja vrebaju i opasnosti sa kojima početnici u ovoj aktivnosti mahom nisu upoznati.

Iako sezona planinarenja još nije počela, zbog lepog vremena mnogi su pohrlili u prirodu da bi se opustili i relaksirali. Ali, i zmije su zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine izmilele iz svojih skrovišta.

Na Rtnju, jednoj od najpoznatijih srpskih planina, ovih dana viđen je poskok. Rtanj je poznat kao "suva planina", na kojoj se sporadično mogu videti zmije, posebno u letnjem periodu.

Bez obzira na to da li već imate iskustva u planinarenju ili tek nameravate da krenete u upoznavanje planinskih lepota Srbije, trebalo bi da znate kako da odreagujete ako se nađete "oči u oči" sa zmijom.

Poznato je da od ovih gmizavaca ne preti ozbiljna opasnost ukoliko ih ne uznemiravate, ali ako zakoračite na "njihovu teritoriju", osetiće se ugroženim i spremnim za napad.

1. Obavezno ponesite štapove za planinarenje

Štapovi za planinarenje ne služe samo kao dobar oslonac prilikom uspona i spusta. Pored toga što čuvaju kolena, oni su i dobar znak zmijama da se neko nalazi u njihovoj blizini.

Na Fejsbuk stranici Rtanj Adventure podsećaju da su zmije u periodu buđenja pune otrova, gladne, a samim tim i agresivnije.

Zmije se ne treba plašiti, običan oprez je dovoljan. Zmija nije nasilna životinja, i sama beži od opasnosti, a napada samo ako je direktno ugrožena.

Zato su štapovi za planinarenje odlična stvar. Dok hodate, lupkajte štapovima ispred sebe ili šuškajte po lišću ili žbunju. Zmije će osetiti vibraciju i same će se skloniti. 

Planina Foto: Pixabay.com

2. Nemojte trčati

Sve i da ste željni trčanja po planini, odustanite od te ideje. Naime, ako brzo hodate ili trčite, zmije neće moći na vreme da vam se sklone sa puta, zbog čega mogu da se osete ugroženo i da napadnu.

3. Gledajte kuda hodate

Ako poštujete prethodna dva pravila, zmije će osetiti vibraciju i skloniće se. Pažljivo gledajte kuda se krećete i gde gazite, kako zmiju ne biste iznenadili dok spava. Tada će neminovno biti spremna za napad.

4. Bez panike

Ukoliko se nađete "oči u oči" sa zmijom, nikako ne paničite, ne pravite nagle pokrete i potpuno se umirite. Neka štap za planinarenje stoji ispred vas da, ukoliko krene ka vama, možete da je odgurnete.

Zmija Foto: Pixay.com

Ne ubijajte ih. Zmije su korisne u lancu prirode, ubijaju miševe i ostale glodare, štetočine, te strah nije dovoljno opravdanje da je povredite osim ako se ne nađete u ugroženoj situaciji, ali i tada je potreban veliki oprez, pa i iskustvo.

Zato na planinarenje uvek idite u većoj grupi, sa iskusnim vodičem koji će moći da vam pomogne ako dođe do nemile situacije.

Čak ni tokom leta nije poželjno ići u planinu u šortsu, jer su najčešći ujedi zmija zabeleženi u predelu gležnjeva. Ne hodajte na mestima gde su trava i šiblje visoki. Takođe, vodite računa gde sedate i uvek štap postavite ispred sebe.

Rtanj Rtanj / Foto: Pixabay

Cilj ovih informacija i saveta je da vam boravak u prirodi bude ugodan, a uživanje na planini zahteva iskustvo, navike i znanje koje se stiče vremenom. Osnovna oprema za planinarenje koju treba da imate kod sebe, između ostalog su, set prve pomoći, štap (ili još bolje par štapova, posebno ako odavno niste dugo hodali), lekovi, odgovarajuća obuća i pribor za orijentaciju...

Uživajte u čarima prelepe Srbije!

Video: UZNEMIRUJUĆE: Vađenje velikog ćebeta iz želuca pitona, prenerazili se čak i veterinari

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    14. mart 2021 | 20:01

    Аууу, па чудо невиђено! Ццц, срам било змију што је изашла у природу! 😂🤦‍♂️

  • Valerija

    14. mart 2021 | 21:34

    Najlepša planina.Živim ispod nje.Zmije se neplaše ni vanzemaljaca koji ovde sleću često.

  • Raska

    14. mart 2021 | 20:43

    Beziiiiiiiiii!!! 😂 😂 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA