• 6

Bajina Bašta dobija Park ćirilice: Iz vazduha će se videti ćirilična slova

Jedan od predloga je i da nekadašnja školska zgrada u Rači bude pretvorena u Muzej ćirilice

  • 6
Bajina Bašta; Foto RINA

Bajina Bašta; Foto RINA

Posle uspešno održane još jedne manifestacije „Ćirilična Baština“ u Bajinoj Bašti, Opštinsko veće prihvatilo je i inicijativu odbornika za imenovanje i uređenje Parka ćirilice koji će biti od izuzetnog značaja za promociju našeg pisma u vremenu kada se sve više gubi iz svakodnevne komunikacije.

- U pitanju je park koji se nalazi u samom centru Bajine Bašte, predložili smo niz ideja koje će se realizovati u skladu sa uslovima na terenu - kaže za RINU odbornik SO Siniša Spasojević.

- Prvobotno je zamišljeno da kroz mobilijar bude promovisana ćirilica. U planu je da staze u parku kada se gledaju iz vazduha budu u obliku slova „ć“. Klupe sa natpisima poznatih Srba na ćirilici, info table sa istorijatom našeg pisma, kao i podsetnici na veliki značaj Račanske prepisivačke škole. Na podlogama za dečja igrališta bila bi takođe ispisana ćirilična slova.

Bajina Bašta; Foto RINA

Bajina Bašta; Foto RINA

Predsednica opštine predložila je i da se uredi školska zgrada u Rači, u kojoj odavno nema nastave i da se pretvori u Muzej ćirilice.

Planirano je je da park bude u funkciji od maja sledeće godine.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ранко

    Сјајна идеја! Само напред!

  • Доктор

    Лепа иницијатива, подршка.

  • Бранка

    Свака част за иницијативу, поносна сам на мој град. Башта постаје права престоница ћирилице, а овај парк ће бити нови леп симбол града.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima