≫ 

Jedina skulptura Milića od Mačve krasi carski grad u kom je stolovao Lazar Hrebeljanović

Kruševac se može pohvaliti negovanjem tradicije i istorije, i jedan od je od gradova za koje se slobodno može reći da predstavlja muzej na otvorenom

  • 1
Kruševac

Foto: screenshot/Youtube/Orlovlet

Grad na reci Rasini, prepoznatljiv je kao nekadašnja prestonica srpskog carstva, u doba kada je tu stolovao car Lazar Hrebeljanović.

U Kruševcu sve odiše istorijom i sećanjem na slavnu prošlost. Crkva Lazarica, Lazarev grad, memorijalni kompleks „Slobodište“ i spomenik kosovskim junacima samo su neke od znamenitosti grada koji se smatra centrom Rasinskog okruga.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Град Крушевац (@krusevac_official)

 

Kruševac danas

 

Grad je smešten u Kruševačkoj kotlini, na obalama reke Rasine. U Kruševcu živi nešto više od 73.000 stanovnika, a na teritoriji grada postoji čak 101 gradsko naselje. Nekadašnja prestonica cara Lazara, danas je u svakom smislu centar Rasinskog okruga.

Iako su Duhovi, odnosno praznik Svete Trojice gradska slava, praznik Vidovdan se ipak smatra najznačajnijim za Kruševac. Svake godine na taj praznik se organizuje niz svečanosti, te se u crkvi Lazarici služi pomen žrtvama Kosovskog boja, kao i svim stradalim srpskim junacima.

Osim već pomenutih gradskih znamenitosti, tu je i Kuća Simića, koja se smatra najstarijom u gradu, kao i Gradska kuća, Umetnička i Galerija Milića od Mačve.

Na kruševačkoj Bagdali je na Vidovdan 2019. godine počeo sa radom park minijatura nazvan „Srbija“. Beograđanin, doktor Boris Stajkovac je park osmislio tako da prati oblik Republike Srbije i u njemu se nalaze minijature sprskih crkava i manastira. Sadržaj ovog parka se neprekidno obogaćuje.

U istom periodu je upriličeno i svečano otvaranje Trga glumaca u Kruševcu, na kome se nalaze biste bardova srpskog glumišta, poput Taška Načića, Miodraga Petrovića Čkalje, Ljubinke Bobić, Radmile Savićević, Mihajla Bate Paskaljevića, Vlastimira Đuze Stojiljkovića i Milana Puzića.

Veze Kruševca i Grčke

 

Manje je poznata informacija da je uobičajeni naziv za ulicu Vuka Karadžića među Kruševljanima Grčki šor. Upravo tu su ranije živele porodice grčkog porekla, koje su se doselile u Kruševac.

U Lazarevom gradu, kako se često Kruševac naziva, postoji i jedina skulptura čuvenog srpskog umetnika, Milića od Mačve. Simbolično nazvana Majka Srbija i Majka Grčka, neprekidno podseća na vekovno prijateljstvo grčkog i srpskog naroda.

Razlog zbog koga je ona postavljena baš u gradu na Rasini, vrlo je simboličan. Kruševac i grad Krf su zbratimljeni još od 1985. godine. Zanimljivo je i to što je čuveni srpski umetnik, iz čisto patriotskih razloga, zašao i u vode vajarstva, te je pomenutu skulpturu na inicijativu Kruševljana Ljubiše Bate Đidića, književnika i Pavla Bubanje, profesora doktora, izradio potpuno besplatno.

Video: Sima Igumanov sa siročićima ponovo će krasiti Terazije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA