≫ 

Valja Prerast je najveći prirodni kameni most u Srbiji: Nastao je zahvaljujući snazi reke

Danas omanja reka, očigledno je u prošlosti imala mnogo veću snagu

  • 0
Valja prerast, najveći prirodni kameni most u Srbiji, Majdanpek Foto: Printskrin/Youtube/le_ti_lik

Svod od krečnjaka u obliku luka, koji uglavnom predstavlja ostatak pećine, poznat je kao prerast ili prirodni kameni most. U Srbiji ih ima nekoliko i svaka prerast je interesantna na svoj način. Ipak, jedna među njima se izdvaja - Valja Prerast.

Iako prerasti generalno predstavljaju ostatke nekadašnjih pećina, odnosno njihovih svodova, kod ove to nije slučaj.

Geomorfološki spomenik prirode

Ne samo da je Valja Prerast odlično očuvana, već se izdvaja i zbog svoje visine i širine u odnosu na druge, ali i zbog načina nastanka.

Naime, za razliku od ostalih prerasti u Srbiji, ovaj geomorfološki spomenik prirode nastao je vekovnim „radom“ rečice koja ispod Valje Prerasti protiče i nosi isti naziv.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Bogatstvo Srbije 🇷🇸 (@bogatstvosrbije)

Danas je ona prilično plitka i njeno dno je mahom prekrivenom kamenjem, tako da se relativno lako može preći sa jedne na drugu obalu. Međutim, kada se uzme u obzir da je visina prerasti čak 44,8 metara, može se sagledati i sva snaga ove reke u prošlosti.

Pored toga što je 1959. godine Zavod za zaštitu prirode Valju Prerast okarakterisao kao geomorfološki spomenik prirode, radi se o prirodnom kamenom mostu koji važi za najveći u našoj zemlji. Nešto manje od 10 metara iznosi širina otvora prerasti pri samom dnu.

Neverovatno delo prirode

Sa opravdanim razlogom Valja Prerast smatra se pravim remek delom prirodnih procesa koji su se ovde odvijali. I onako kako samo priroda to ume, tako je oblikovan i ovaj predeo koji posetioci često karakterišu kao nestvaran. Zapravo, tek kada se posmatraju ovakve prirodne formacije, čovek može da shvati kolika je, zapravo, snaga prirode.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
@mgashic је поделио/ла објаву

Valja Prerast nalazi se u blizini Majdanpeka, odnosno naselja Rudna Glava. Do nje vodi najpre lokalni put, a zatim i pešačka staza duga oko 1,3 kilometra. Na 290 metara nadmorske visine, na samom ušću rečice Valja Prerast, koja ispod nje protiče u reku Šašku počinje pešačka staza koja vodi direktno do najvećeg očuvanog prirodnog kamenog mosta u Srbiji.

Video: Dvospratni stakleni viseći most Ruyi pravo je arhitektonsko čudo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA