≫ 

Zašto Italijani masovno letuju u Grčkoj, Crnoj Gori i Španiji, a ne u svojoj zemlji?

Gde god da krenete u toku avgusta na odmor, gotovo sigurno da ćete imati prilike da naiđete i na grupe italijanskih turista

  • 5
amalfi foto: pixabay.com

Poznati po svojoj živosti i prilično glasnom razgovoru, turisti iz Italije definitivno privlače pažnju. A tim pre što je avgust mesec za mnoge Italijane neradan, pa se čini da oni u tom periodu  “okupiraju” letovališta širom Evrope.

Iako ćete ih sresti sigurno i u Grčkoj, i u Španiji, i u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori i Sloveniji, računajte na to da će tokom avgusta u svim italijanskim letovalištima biti velike gužve i to najčešće posle 15. avgusta.

Fenomen zvani Ferragosto 

Praznik koji je poznat kao Velika Gospojina, Italijani proslavljaju svake godine 15. avgusta. Uspenje Presvete Bogorodice je izuzetno važan praznik za svaku porodicu u Italiji, a tog dana gotovo sigurno nijedan prosečan Italijan neće raditi.

Naravno da su svi kafići tog dana otvoreni i za domaće stanovništvo i za turiste, kao i barovi na plažama širom zemlje, mada je prilično teško naći slobodno mesto. Muzeji i ostale kulturne znamenitosti su čak i tada otvorene za posete, ali su gužve tog dana veće nego obično. 

Takođe, tokom avgusta su cene u mnogim italijanskim letovalištima više od uobičajenih, baš zbog činjenice da se i poseta povećava. Da li zbog toga ili iz želje da otkriju i nove destinacije, tek mnogi turisti iz Italije kreću put juga najčešće, kako bi u nekom od hrvatskih, grčkih ili crnogorskih letovališta proveli odmor.

Gde god letujete, naićićete i na italijanske turiste

Sve i da pokušate da ih izbegnete, nećete moći, jer jednostavno, Italijana u toku avgusta naročito, ima u skoro svakom letovalištu.

Naravno da svako ima različite razloge što letuje van svoje zemlje (za razliku od Grka, koji su poznati po tome što u retko koju drugu zemlju odlaze baš na letnji odmor), tek najčešće se pominje nekoliko njih. Kao prvo, Ferragosto za većinu firmi podrazumeva da ne rade tokom celog avgusta, pa tako ljudi imaju mogućnost i da odmore u nekom italijanskom letovalištu, a u periodu najvećih gužvi i naravno viših cena, da posete i neko od letovališta u Grčkoj, Španiji ili Crnoj Gori, te u Sloveniji i Hrvatskoj najčešće.

Cinque Terre, Italy, Italija Foto: pixabay.com

Cene su u većini slučajeva niže u letovalištima pomenutih zemalja, nego u Italiji u toku avgusta. Očekivano, to je možda i jedan od najznačajnijih razloga zbog koga mnogi Italijani odlučuju da letuju na nekoj drugoj destinaciji.

I na kraju, sasvim logično, jednostavno zato što žele da upoznaju neka nova mesta i otkriju njihove lepote. 

Ipak, iako mnogi italijanski turisti posećuju druga evropska letovališta, ima i onih koji se ne odriču toga da letnji odmor provode u svojoj zemlji. Zato, ako odlučite da baš tokom avgusta i vi letujete u Italiji, budite strpljivi i spremni na neverovatne gužve ne samo u saobraćaju, nego i na plažama.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vtf

    15. februar 2020 | 15:16

    Talijani masovno letuju u crnoj gori🤣🤣🤣. Pa tamo mozes cuti talianski samo ako siptar zaluta sa talianske baustele

  • W

    15. februar 2020 | 14:21

    Crna Gora!!??? Vi ste legednice:)

  • Dobro

    15. februar 2020 | 15:53

    Obozavam ove svetske putnike što su dobacili do Paralije pa im sve drugo loše!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA