Italija apeluje na građane da ovo leto provedu u domovini, neki dogovaraju i turističke koridore

Italija otvara granice 3. juna

  • 1
Sardinija Foto: Pixabay / ostrvo Sardinija

Za Italiju može predstavljati problem to što ministri turizma zemalja članica EU nisu uspeli da se dogovore o zajedničkima pravilima putovanja turista u okviru EU pa će, umesto zajedničkih pravila i favorizovanja putovanja između onih regija koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, svaka država bilateralno sa drugim dogovarati turistička putovanja u predstojećoj sezoni.

Nemačka, Austrija, Hrvatska i Češka već mesec dana utvrđuju mogućnosti takozvanih "turističkih koridora", odnosno puteva kojima bi turisti iz ovih zemalja kontrolisanim pravcima išli direktno u određena podrucja na letovanje.

Ovi bilateralni dogovori, konkretno između Nemačke i Hrvatske, bili bi na štetu turističkih područja severne Italije, pogotovo regije Veneto, piše on-line magazin "EuropaToday".

Hrvatska i Austrija, na primer, imaju sličnu epidemiološku situaciju, nizak nivo zaraze, dok su severne pokrajine Italije među onim regijama gđe je epidemija bila najraširenija.

Godišnje, pre pandemije, Italija je beležila 58 miliona noćenja nemačkih turista, Austrija 44 miliona, a Hrvatska 19 miliona.

Već ovi brojevi pokazuju da su u pitanju potencijalno veliki prihodi i da će "borba" za novac od turizma biti oštra.

Mnoge zemlje Evropske Unije, glavne turističke mete, kao što su Španija, Italija, Grčka, Portugal i Hrvatska, nastoje da prihodima od turizma nadoknade deo gubitaka koje su njihove ekonomije pretrpele zbog pandemije koronavirusa.

Za jedne, poput mediteranskih zemlja EU, cilj je privući turiste, a za zemlje poput Nemačke, prioritet je zadržati turiste "na domaćem terenu".

Italija, Napulj Foto: Pixabay

Tako nemačka pokrajina Bavarska vrši pritisak na Saveznu vladu da produži zatvaranje granica.

Italijanske vlasti već mesec dana apeluju na patriotizam građana da predstojeći letnji raspust provedu u domovini.

U najnovijem paketu vladinih mera za ublažavanje posledica pandemije čak je predviđen bonus od 500 evra za porodice, koji bi im olakšao troškove letovanja.

Avio kompanije najavljuju postepenu obnovu letova unutar Evropske Unije, svaka od zemlja u skladu sa epidemiloskom situacijom otvoriće svoje granice, neke su to već učinile kao Slovenija, Hrvatska, a 3. juna će i Italija mada, oni koji dolaze sa istoka Evrope, tvrde da su granice već otvorene, to jest, bez kontrole.

Još uvek nije jasno kako će međudržavni saobraćaj u Italiji funkcionisati nakon otvaranja granica, da li će biti obaveza zadržavanja u karantinu, zatim testiranje "koga, gde i kako" i o čijem ztošku.

To su još uvek otvorena pitanja na koje pojedine zemlje tek treba da daju odgovore.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    21. maj 2020 | 17:14

    Ma baba ih sve pustila niz vodu kolektivno, i samo ceka da otplutaju. Kad su Nemci ikada mislili na interes saveznika, nego samo na svoj interes. Taj deformitet i nedostatak strategijskog razmisljanja i gledanja sire slike, koji imaju u svom mentalnom sklopu ce ih na kraju kostati i ovog EU saveza, sad kad su im Englezi otisli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA