• 3

Ove zemlje nisu okrenule leđa Srbiji ni kada je bilo najgore: Evo gde smo mogli da putujemo letos

, Telegraf

Sezona odmora je iza nas, a mi smo rešili da sumiramo šta se sve dešavalo tokom letnjih meseci u svetu turizma, odnosno gde su Srbi mogli slobodno da putuju

  • 3
Grčka, Turska, Italija, Crna Gora plaža, more letovanje

Foto: Pixabay, Shutterstock

Od kako je u martu mesecu ove godine proglašena pandemija korona virusa, čini se da je svet turizma naprasno stao. Mnoge države su zatvarale svoje granice i uvodile određene zabrane za strane turiste, a samo mali broj zemalja je tokom letnje sezone ipak otvorio vrata za Srbe.

Najveći zaljubljenici u putovanja su od maja meseca sa nestrpljenjem čekali da se otvore granice određenih država, kako bi svoj letnji odmor proveli na plaži, uživaju u suncu i moru.

Iako je dobro poznato da su Srbi najveći ljubitelji Grčke, istina je da smo ove godine morali da preskočimo posetu prelepih ostrva i primorskih gradića, te da se fokusiramo na druge zemlje.

I dok je, sudeći po procenama zdravstvenih stručnjaka kao i analizi novoobolelih u Srbiji, situacija tokom avgusta i septembra bila dosta povoljna, samo nekoliko država nam nije okrenulo leđa.

Pa, gde građani Srbije mogu slobodno da idu? Izbor je prilično sužen, a ove 3 zemlje su bile najpopularnije:

Turska

Još od juna meseca jedna od retkih zemalja koja je dozvoljavala nesmetani ulazak srpskim turistima jeste Turska. Baš zato i ne čudi što su se mnogi preorjentisali i odlučili da leto 2020. provedu baš u nekom od turskih letovališta.

Alanja, Turska

Alanja / Foto: Pixabay

U Tursku je bilo moguće putovati jedino avionom, jer su drumske granice prema Bugarskoj za naše turiste bile zatvorene, a po preporuci Evropske Unije. Što se testiranja tiče, ono nije bilo obavezno niti zahtevano. Jedino što je obavezno jeste provera telesne temperature na aerodromu. Kasnije, prilikom prijavljivanja u hotelu su turisti popunjavali obrazac i izjasnili se se o svom zdravstvenom stanju.

U  julu su vlasti u Turskoj donele odluku da ubuduće ne snose troškove lečenja državljana Srbije obolelih od korona virusa, što znači da svako ko nema uplaćeno socijalno zdravtsveno osiguranje sam snosi troškove obaveznog karantina i lečenja u bolnici.

Egipat

Osim toga što je Egipat ovog leta bio izuzetno povoljan sa aranžmanima u proseku od 500 evra sa uslugom all inclusiva, avionom i PCR testom, ova zemlja se izdvojila kao i jedna od najbezbednijih zbog izuzetno zadovoljavajuće epidemijske situacije. Takođe, najavljeno da svi državljani Republike Srbije do 31.10. 2020. godine mogu besplatno da dobiju vizu za ulazak u Egipat.

Egipat all inclusive more plaža hotel

foto: pixabay.com

Za putovanje u Egipat neophodno je da svaki putnik ima negativan PCR test na Covid-19, a obično turističke agencije nude organizovano testiranje.

Što se tiče polise osiguranja, ona je obavezna i mora sadržati dodatno osiguravajuće pokriće za Covid-19.

Albanija

U vreme pandemije korona virusa kada nam je zabranjen pristup omiljenim letnjim destinacijama, mnogi Srbi počeli su da razmišljaju o Albaniji. Istovremeno, i Albanci su sami priznali da su im turisti sa Balkana prekopotrebni.

Dermi

Foto: Pixabay/ Dermi, Albanija

Kako je rečeno, državljanima Srbije nisu neophodni ni PCR testovi niti se primenjuje samoizolacija tokom boravka u Albaniji. A sasvim je izvesno da čak pojedini aranžmani u Draču koštaju duplo jeftinije nego na Tari ili Zlatiboru.

Da li ste vi putovali ovog leta u neku od nabrojanih destinacija?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    Ja sam bila sa dečkom prvo na Maldive pa onda Zanzibar, to je sve svecki

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima