Maldivi – Kako provesti nezaboravan odmor u raju

Daleko od civilizacije, imate vremena da se posvetite svojim saputnicima i uživate u onim davno izgubljenim mirnim momentima života

  • 0
Maldivi, Travel boutique Foto: Travel Boutique

Kada maštamo o odmoru na najlepšim plažama, slike Maldiva su gotovo neizbežne. Nestvarno plava boja mora, beli pesak i luksuzni rizortovi san su svih putnika željnih mirnijeg odmora. Ova državica u Indijskom okeanu se prostire na 1.190 koralnih ostrva grupisanih u 26 atola i zauzima ukupnu površinu od 300 kvadratnih kilometara, što znači da je manja od Beograda (360 km2)! Samo 185 ostrva je naseljeno, a još stotinak je pretvoreno u luksuzne rizortove. Dok su do 1972. godine na Maldive dolazili samo dobro informisani turisti i ljubitelji ronjenja, nakon otvaranja prvog internacionalnog hotela Kurumba, počinje era masovnog turizma. Ova ostrvca godišnje poseti više od 1,5 miliona turista.

Ako ste i vi odlučili da odmor provedete na Maldivima, odmah pri sletanju na aerodrom Velana u prestonici Male, osetićete toplinu lokalnog stanovništa koja se ogleda kroz njihove osmehe. Ne morate čak ni menjati novac u rupije, svuda primaju dolare. Iz Malea birate transfer brodom, avionom ili hidroavionom do ostrva na kome ste smešteni. Kada stopalom dodirnete taj beli pesak ispred svog rizorta, znate da su vam vrata raja širom otvorena.

Aktivirajte čula u hotelu ili rizortu uz kupanje u čistoj i nestvarno plavoj vodi

Maldivi, Travel boutique Foto: Travel Boutique

Da li ste sanjali o jutrima u kojima odškrinete zavesu i vidite talase pred sobom? Da doručkujete na terasi osluškujući prirodu daleko od zvuka sirena i motora? Na Maldivima se ovakvi snovi ostvaruju, jer je u pitanju prava oaza mira, naročito ako izaberete smeštaj u rizortu na "pustom ostrvu". Nije zaista pusto, ali osim rasutih bungalova nema drugih sadržaja. Ako ste se pitali kako je Robinson Kruso provodio dane u legendarnom romanu Danijela Defoa, sada ćete saznati i sami. Dok vetrić njiše palme, vi pijuckate kokos na plažii, ulazite u more da plivate sa raznim vrstama ribica. Vidite svaku ponaosob, jer je voda kristalno čista. Svaki momenat u velikom plaventilu vredan je pamćenja. Zalaske sunca koristite za ukusnu večeru na terasici sačinjenu od svežeg voća i morskih plodova, a dok čitate knjigu pred spavanje zabavljaće vas čarobni zvuci mora.

Daleko od civilizacije, imate vremena da se posvetite svojim saputnicima i uživate u onim davno izgubljenim mirnim momentima života. I tako sve dok vam ne dosadi. Ako se pak uželite avanture, možete je lako pronaći.

Plivajte sa kit-ajkulama i mantama

Maldivi, Travel boutique Foto: Travel Boutique

Kada vam neko spomene ajkule, prva reakcija koja se javlja je strah. Međutim, kit-ajkule se hrane planktonima i ribicama i slobodno možete plivati sa njima. Iako vam u prvi mah možda neće biti svejedno kada vidite jato velikih ajkula, kada uskočite u vodu shvatićete da doživljavate jedinstveno iskustvo. Ukoliko imate kameru pod vodom, ovaj trenutak ostaće večno upamćen i dokaz "nevernim Tomama" da ste plivali sa ajkulama. Osim ajkula, u vodama Maldiva možete se družiti i sa mantama, ražama koje dostižu dužinu do sedam metara. Pored vas će možda proći i jegulje, morski konji, rakovi, jastozi i najrazličitije vrste riba. Kroz kristalno čisto more, sigurno ćete jasno videti celokupan podvodni svet. Kada izronite, shvatićete da ste bogatiji za iskustvo koje ćete dugo prepričavati.

Posmatrajte delfine

Maldivi, Travel boutique Foto: Travel Boutique

Ako mislite da ćete posmatrati ova predivna stvorenja u nekom bazenu kako vam prilaze dresirani i maze se, pogrešili ste. Maldivi su destinacija na kojoj ćete na pučini uživati u plesu delfina. Jata ispunjenja mamama, tatama i bebama ovih morskih sisara, napraviće "predstavu" koju je najbolje odgledati uz zalazak sunca. Maldivi su dom 20 vrsta delfina, jer su vode ispunjene planktonima. Najviše ih ima oko ostrva Kanuhura. Nemojte biti zabrinuti da se možda neće pojaviti na pučini kada vi doplovite. Oni imaju izuzetno tačan raspored i lokalci koji će vas odvesti na performans upoznati su sa njihovim navikama. Pripremite kamere, ali pre svega dobru energiju i uživajte u plesu preslatkih vodenih sisara.

Probajte flyboarding, fun tubing ili windsurfing

Maldivi jesu destinacija za miran i opušten odmor, ali zašto ga ne biste začinili sa malo adrenalina?! Flyboarding, ili u slobodnom prevodu "letenje na dasci iznad vode", privlači sve više turista. Zakačeni za gliser koji juri kroz vode Indijskog okeana, bićete "bačeni" na desetine metara iznad vode prinuđeni da održavate ravnotežu. Ovo je najmaštovitiji način da otkrijete kako izgleda "let" iznad beskrajnog plavetnila. Ako probate fun tubing, vožnju u dušeku zakačenom za gliser, odskakivaćete od površine vode uz smeh i vrisak. Okušajte se u desetominutnoj zabavi koja se prepričava satima! Ukoliko ipak niste za ekstremniju varijantu, uživajte u svim nijansama plave uz surfovanje na vetru ili windsurfing. Popnete se na dasku, uzmete veslo i prepustite se vetru.

Napravite fotografije od kojih "gore" društvene mreže

Maldivi, Travel boutique Foto: Travel Boutique

Kada odlučite da "zapalite" društvene mreže, podelite fotke sa Maldiva. Ta nestvarna igra svetla i plavih tonova od obične fotografije stvara remek-delo. Idealno vreme za akvarel je oko podneva, jer se sunčeva svetlost odbija od belog peska. Uzmite palmin list i šetajte plažom, lezite na obalu dok vas lagano zapljuskuju talasi ili izronite iz mora gledajući u sunce. Eksperti za dobre fotografije savetuju da oblačite kupaći kostim, haljinu, bermude i majicu u crvenoj, beloj, žutoj, ljubičastoj, narandžastoj ili svetlo zelenoj boji. Od rekvizita koji stvaraju kontrast sa tirkiznom bojom mora možete koristiti flamingose na naduvavanje, šarene balone, dasku za surf, velike šešire, nakit sa dragim kamenjem. Budite kreativni − koristite cveće, pesak, koktele kako biste oživeli doživljaj sa plaže.

Jedna od omiljenih atrakcija za fotografisanje na Maldivima su bungalovi na vodi. Iako niste smešteni u njima, možete otići na izlet i obići ih. Zašto da i vi nemate fotku sa razglednica ove majušne države u Indijskom okeanu?! Pre nego što stanete na daske i pogledate taj rajski rizort pred sobom, smislite nekoliko poza. Čak i da je oblačno, slike će biti nestvarne.

Maldivi, Travel boutique Foto: Travel Boutique

Na svetu ne postoji lepše mesto za fotografisanje iz drona od Maldiva. Ako ste se pitali da li da ga kupite, odgovor će vam doneti putovanje na Maldive. Miks plave, bele i zelene boje sa bojama vaše odeće dok gledate u nebo sa plaže, napraviće fotografiju budućnosti. U Republici Maldivi let dronom dozvoljen je do 121 metar visine, ali su vam potrebne tri dozvole: Nacionalnih odbrambenih snaga, Uprave za civilno vazduhoplovstvo i vlasnika luksuznog odmarališta u kome se nalazite. Možda zvuči komplikovano, ali za prave ljubitelje fotografije prepreke ne postoje.

Ako ste se možda i dvoumili gde da provedete svoj odmor, sada kada znate šta vas sve očekuje na Maldivima, sigurno je odluka nadohvat ruke. Nigde nema plavljeg i prozirnijeg mora, kupanja sa kit-ajkulama i lepših pozadina za fotografisanje od ove državice manje od Beograda koja "pluta" na 26 atola.

Ako smo vas zaintrigirali ovim tekstom, u ovom sjajnom vodiču možete pronaći još mnogo dodatnih korisnih saveta i informacija o putovanju na Maldive.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA