≫ 

Ovi Novozelanđani su pomorski čudotvorci: Naučiće vas da jedrite za 5 dana

Nik i Mahina Hatavej plovili su mnogim morima, a sidro su bacili u Jadran i tu sada imaju kompaniju koja pomaže ljudima da se tokom odmora zaljube u vetar i talase

  • 0

Nedavno je par iz Srbije za samo pet dana naučio da jedri! Kada smo se čuli sa njima, dočekala su nas nasmejana lica, sunce i more, a uz to zanimljiva i inspirativna ispovest para koji živi na moru i od mora.

- Na moru sam skoro ceo život, ne samo u jedrenju, već kao surfer, kao plivač, ronilac, ribolovac. Sve ovo na Novom Zelandu je čitav moj život. Zaljubio sam se pre oko 15 godina, kada sam stvarno počeo da surfujem - kaže Nik Hatavej koji je prvo jedriličarsko iskustvo osetio u 21. godini života.

- Otišao sam na jedriličarski trkački vikend sa tatom i njegovim prijateljima na ostrvo na Novom Zelandu koje je veoma lepo mesto i veoma popularna jedriličarska destinacija. I zavoleo sam... Upecao sam se - dodaje on.

Mahina je maorskog porekla. Odrasla je u domorodačkoj zajednici na obali jezera, daleko na kopnu Novog Zelanda. Kada su se ona i Nik upoznali rodila se ljubav, a Mahina je polako počela da se privikava na način života koji joj je postao i ljubav i karijera. Upravo joj je ljubav pomogla da savlada strah od okeana:

- Ja sam knjiški moljac. Jedrenje i more nisu moje prirodno okruženje. Nisam se zaljubila u jedrenje, zaljubila sam se u Nika - objašnjava ona.

Nik i Mahina zajedno su jedrili opasnim okeanskim vodama Novog Zelanda, živeli su na Baliju, Kini i Karibima, a onda su došli u Hrvatsku. Tu su shvatili da je Jadransko more voda za njih, pa su osnovali kompaniju 45 Degrees Sailing. Specijalizovani su za rad sa porodicama koje svoje odmore provode sa njima. Nik kaže da svako može naučiti da jedri:

Kada dođete na nedelju dana jedrenja sa nama, želite da naučite sve što vam je neophodno da radite na jahti, kao što je navigacija, kako se vezuju čvorovi, kako se obavljaju ostali poslovi na jahti, kako treba da se čuvate, kako da jedrite jahtom, kako da čitate vreme i gde bi trebalo da idete - kaže Nik.

Mahina je član posade i zadužena je za smeštaj; ona je brodski intendant. Objašnjava da je sedmodnevni odmor na brodu specifičan:

- Život na jahti je drugačiji. To su male stvari koje mogu da učine veliku razliku, morate da vodite računa upravo o tim sitnicama. Kada dođete sa nama imate to iskustvo: jedrite brodom, uživate, živite Instagram život, učite i ne morate da brinete oko svih stvari.

Jedrenje vam neće "odrati kožu sa leđa"

Ipak, ono što mnoge Srbe odbija od jedrenja jeste predubeđenje da je to veoma skup odmor. Nik kaže da to uopšte nije tako strašno, pogotovo u poređenju sa cenama u velikim odmaralištima koja su postala popularna tokom korone.

Nik kaže da jedrenje može da liči i na kampovanje, i na krstarenje na luksuznom kruzeru - na isti način varira i cena:

- Ako dođete i iznajmite mali brod, sa samo kapetanom, možete dati za taj mali brod 2.000 evra nedeljno. Naravno, može i skiper dodati tome za još 1.000 evra. Tu možete spremiti svoju hranu i možete imati svoj odmor. Možete ići okolo, naravno, plaćajući dodatne troškove. Ili možete čak kao u hotelu samo da "nabijete cenu" dok ne postane veoma skupo i veoma luksuzno. Mi hoćemo da se pozicioniramo negde na sredini, a naravno i da pružamo premijum uslugu.

Ipak, Mahina i Nik kažu da pre bilo kakvog sklapanja saradnje vole da upoznaju svoje buduće goste. Zato na rastanku ima mnogo suza i zagrljaja, i želja da se celo iskustvo ponovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA