≫ 

Rajsko karipsko ostrvo na kojem koriste evro i za koje je svet čuo nakon tragične avionske nesreće

Svet je za Martinik čuo 2005. godine

  • 0
Martinik Martinik / pixabay.com

Možda i ne bi toliko ljudi širom sveta čulo za Martinik, da se avion komapnije West Caribbean Airwayas nije srušio 16. avgusta 2005. godine. Nesreća se dogodila na području Venecuele, a stradalo je tom prilikom ukupno 160 putnika i članova posade. Svi oni, izuzev jednog Italijana, su bili francuski državljani sa ostrva Martinik.

Gde se nalazi Martinik?

Jedno od ostrva poznatih kao deo Malih Antila, Martinik teritorijalno pripada Francuskoj. Tačnije, u pitanju je francuska prekomorska teritorija.

Ukupne je površine oko 1 130 km², a zapljuskuju ga obale Karipskog mora. Od obale Južne Amerike je Martinik udaljen oko 450 kilometara u pravcu severoistoka. Oko 350 kilometara ukupno je duga obala Martinika.

Zvanični jezik je francuski, ali ne onaj francuski koji možete čuti na primer u Parizu. U pitanju je dijalekat i to takozvanog kreolskog jezika.

Aktuelna valuta je evro. Glavni grad je For de Frans i u njemu živi oko 90 hiljada stanovnika, dok celo ostrvo naseljava nešto manje od 400 hiljada ljudi.

Vulkan kao jedan od simbola Martinika

Martinik Martinik / pixabay.com

Pre više od jednog veka je vulkan Mon Pele na ostrvu Martinik iznenada imao erupciju, kojom prilikom je stradalo svih oko 30 hiljada stanovnika obližnjeg gradića San Pjer, koji se nalazi na desetak kilometra udaljenosti.

Od tada ovaj vulkan nije proradio.

Sezona uragana na ostrvu traje u periodu od juna do oktobra, te su tada primetne i veće količine padavina.

Zanimljivosti o Martiniku

Martinik Martinik / pixabay.com

Supruga Napoleona Bonaparte, Žozefina je rođena na ovom karipskom ostvru. Spomenik, odnosno statua koja je oštećena i na kojoj ne postoji glava, posvećena njoj se danas smatra atrakcijom ostrva i nalazi se u glavnom gradu Martinika.

Još jedna neobična građevina krasi ovo ostrvo – zgrada biblioteke Šelšer, koja je krajem 19 – og veka preneta, deo po deo, ni manje ni više nego iz Pariza. Zato nemojte biti iznenađeni arhitekturom, koja je u potpunoj suprotnosti sa lokalnom. Isto to se može reći i za crkvu, koja je potpuno ista kao ona na pariskom Monmantru Sakre Kur de la Balata.

Botanička bašta je nezaobilazna atrakcija Martinika, kao i tvrđave Deso i Luis. 

Martinik Martinik / pixabay.com

Samo jedna osoba je preživela erupciju vulkana 1902. godine i to pukim slučajem. Bio je to stanovnik Martinika, koji je nakon preterane konzumacije alkohola završio u zatvoru. Ćelija u kojoj je on boravio 5 dana, dok ga nisu pronašli spasioci je danas jedna od turističkih atrakcija ovog ostrva.

U glavnom gradu Martinika, Fort de Fransu je 1944. godine snimljen kultni film Imati i nemati.

Obezglavljena statua Napoleonove supruge je takva od 1990. godine. Naime, glava je uklonjena nasilno, a pretpostavlja se da je to uradio neko, baš zato što je Žozefina davno bila za to da se vrati ropstvo. Tom prilikom je spomenik bio isprskan i crvenom farbom. Nakon čišćenja, vraćen je na raniju lokaciju, ali i dalje bez glave, kako ne bi bili izazivani nemiri kod lokalnih stanovnika.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA