≫ 

U ovom crnogorskom selu možda nikada niste bili, ali se kladimo da obožavate njihove specijalitete

Iako u Njegušima živi svega 17 stanovnika, seoce ušuškano na padinama Lovćena predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju

  • 3
Selo Njegusi, crna gora Foto: Wikipedia/Adam Jones

Rodno mesto članova dinastije Petrović Njegoš je ujedno i mesto iz koga se pruža jedan od najlepših pogleda ne samo u Crnoj Gori, nego i u svetu.

Pogled na Bokokotorski zaliv iz sela Njeguši svakoga će ostaviti bez daha.

Malo selo u kom su rođeni veliki ljudi

Osnivač dinastije Petrović je bio Radul, čije poreklo prema mišljenjima pojedinih istraživača, vodi sa planine Njegoš, koja je oko 20 kilometara udaljena od nekadašnjeg Onogošta, današnjeg Nikšića.

Članovi dinastije Petrović su se iz Drobnjaka doselili na planinu Njegoš. Tačnije u selo Muževice, odakle su kasnije na području Cetinja osnovali selo Njeguše.

Zvaničnim osnivačem vladarske dinastije smatra se Danilo I Petrović Njegoš. Odlukom Podgoričke skupštine od 26. novembra 1918. godine je Crna Gora ujedinjena sa Srbijom, kada je kralj Nikola I Petrović Njegoš zbačen sa vlasti. Aktuelni starešina doma Petrovića Njegoša je princ Nikola M. Petrović.

Prema podacima iz zvaničnog popisa stanovništva iz 2003. godine, u selu smeštenom na padinama planine Lovćen je živelo tek 17 duša.

Gastronomski specijaliteti sa Njeguša

Za jedinstveni ukus njeguške pršute i njeguškog sira, ali i fenomenalnog planinskog meda zaslužan je spoj hladne planinske i obližnje, morske klime. Iz tog razloga se za selo Njeguše često navodi i da je svojevrsna vazdušna banja.

Mnogi ljudi koji žive u ovom području pripremaju pršut na tradicionalan način, pa ne čudi što se njeguški pršut smatra izuzetnim specijalitetom.

Ne treba zaboraviti ni planinski med, a ni njeguški sir, koji je poznati specijalitet ovog kraja vekovima unazad.

NJeguska prsuta Foto: Wikipedia/Haydn Blackey

Rodna kuća vladike Rada

Ako odlučite da posetite selo Njeguše i uživate u ukusima lokalnih specijaliteta, ali i u najlepšem pogledu na Boku, svakako nemojte propustiti da posetite i rodnu kuću Petra Drugog Petrovića Njegoša.

U okviru stalne postavke ćete videti i prvo izdanje Njegoševog kapitalnog dela Gorski vijenac, koje je štampano 1847. godine u Beču na srpskom narodnom jeziku. Upravo to delo vladike Rada je značajno doprinelo pobedi Vukovih ideja.

Na Lovćenu se nalazi i Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, u kome je smešten i sarkofag sa njegovim posmrtnim ostacima.

A u Njegušima je i rodna kuća Rada i Toma Petrovića, kao i vojvode Mirka Petrovića.

U selu Njeguši postoji nekoliko ugostiteljskih objekta, u kojima se služe specijaliteti lokalne kuhinje, te se bez sumnje razvija u turističkom smislu.

Video: Dvorac koji krije velike tajne: Izgradio ga čuveni srpski junak koji je oslepeo na Solunskom frontu

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    7. septembar 2020 | 17:49

    U ovom selu biosam davne 1982 godine prezimajuci vunu za tekstilnu industriju kada sam vozio od Niksica do sela Njegosi mislijo sam dase penjem pod samo nebo. Kod domacina kod kojeg sam bio rucao sam pored ostalog jeosam prsut od jarca tosam prvi put u zivotu probao i tomije ostalo u secanju kao vrhunski specijalitet bio sam na vrh Crne Gore .Aleksandar.

  • Hp

    8. septembar 2020 | 11:30

    A odakle im svinje?

  • Aleksandar

    7. septembar 2020 | 18:23

    Ovoje izgleda za vas Spansko selo cim nema komantara za toliko lepo i ekolasko selo pre bih nazvao ovo selo pluca Crne Gore.Aleksandar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA