≫ 

Ovo je najlepše mesto za venčanja u Evropi: Da li biste ovde izgovorili sudbonosno "da"?

Sve više parova iz celog sveta bira istu destinaciju za razmenu bračnih zaveta

  • 4
foto Pixabay foto Pixabay

Malena britanska teritorija koja se nalazi na samom vrhu Španije, otvorila je granice i gotovo da nema nikakva ograničenja, tako da je postala idealno mesto za parove koji žele da se venčaju. 

Kada je u novembru Džener na kraju zaprosio momak, ona je sanjala veliku crkvenu ceremoniju u svom rodnom gradu, Los Anđelesu. Zamišljala je i mnogobrojnu rodbinu i prijatelje, koji su prisustvovali venčanju.

Ali samo osam meseci kasnije, nakon što je njene snove i planove prekinula pandemija korona virusa, ova 36-godišnjakinja je razmenila zavete sa svojim suprugom u maloj konferencijskoj sali u hotelu na Gibraltaru - malenoj britanskoj teritoriji, koja se nalazi na samom vrhu Iberijskog poluostrva.

Kao i mnogi parovi koji su se letos tamo venčali, gospođa Grifin nikada ranije nije čula za Gibraltar, dok se on nije pojavio na vrhu Google pretrage, jer je okarakterisan kao najlepše mesto za venčanja u Evropi. 

U doba kada su zemlje širom sveta ograničile čak i ceremonije venčanja i nametnule mnoga stroga ograničenja putovanja, kako bi zaustavili širenje korona virusa, Gibraltar je parove svih nacionalnosti iz celog sveta dočekao raširenih ruku.

- Bilo je mnogo drugačije nego u mom snu. Ali na kraju, venčanje sa osobom koju volim je daleko nadmašilo bilo kakvu viziju, izjavila je gospođa Grifin za New York Times, koja je preko londonskog aerodroma Hitrou stigla iz Los Anđelesa na Gibraltar.

Razmena bračnih zaveta daleko od porodice

Mnogi brakovi koji su sklopljeni na Gibraltaru su uključivali i američke državljane, koji se venčavaju sa partnerom iz neke druge zemlje, zbog brojnih prepreka koje je Trampova administracija postavila vezano za imigraciju.

- Samo smo bili umorni od stalnog razočaranja zbog svih imigracionih ograničenja, koja su i te kako delovala na nas. Živeći u različitim zemljama, ovo je bio jedini način za koji smo mogli da budemo sigurni da ćemo se videti, objasnila je gospođa Grifin svoju odluku da se sa državljaninom Velike Britanije venča na Gibraltaru.

Ovu priliku su iskoristili i mnogi stanovnici Irske, primarno zbog ograničenja okupljanja. Ne želeći da razočaraju svoje porodice i prijatelje u Irskoj, a istovremeno poštujući i sva ograničenja, Kreg Birn i Orla Mur, oboje iz Irske su odlučili da ne uvrede svoju porodicu i prijatelje i venčali su se na Gibraltaru.

- Kao što znate, irske porodice su velike, pa imate svoju braću i sestre i njihovu decu, a zatim tetke, ujake i rođake i svu njihovu decu. Jednostavno ne postoji način da zaista izaberete koga ćete pozvati, a da to ne bude velika gužva.

Na kraju smo svima rekli da odlazimo u Španiju i na Gibraltar da odmorimo. Nismo rekli porodicama da smo se venčali sve dok se nismo vratili, jer nismo želeli nikakvu frku koja može do toga da dovede. Možete zamisliti kako je to prošlo kod naših roditelja, izjavio je gospodin Birn.

Prvi bračni poljubac preko maske

Zbog minimalne birokratije, Gibraltar je i pre početka pandemije bio vrlo atraktivna destinacija za venčanje. Parovi jedino treba da dostave pasoše i izvod iz matične knjige rođenih, te da na teritoriji Gibraltara ostanu samo preko noći pre ili posle venčanja. U roku od tri nedelje, poštom dobijaju i venčani list. 

Gibraltarska venčanja su ranije bila poznata posebno po tome što je 1969. godine Džon Lenon tamo oženio Joko Ono.

Iako su pojedini parovi koji su se venčali na Gibraltaru ipak bili zabrinuti zbog rizika od putovanja tokom pandemije, tamo nisu do sada zabeleženi smrtni slučajevi. Manje od 350 ljudi je zaraženo, ali od trenutka kada je otvorena granica sa Španijom, broj zaraženih se povećava.

Ipak, uprkos tome postoji velika potražnja za venčanjima na Gibraltaru.

Venčanje Foto: Pixabay

Celokupna ceremonija traje oko 15 minuta, a jedini predmet koji je obavezan jeste maska za lice, koju parovi moraju da nose čak i tokom prvog poljupca. 

Kasnije mnogi od njih odlaze u lokalnu marinu, gde sa meštanima i turistima uz jelo i piće proslavljaju ovaj svečani dan. Neki od njih ostaju i na Gibraltaru, trudeći se da što bolje upoznaju mesto na kome su se venčali.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najlepse mesto

    6. oktobar 2020 | 22:32

    Za vencanje u Evropi je manastir Visoki Decani

  • baba smilja iz darosave

    7. oktobar 2020 | 01:04

    srbi treba da se vencavaju u nasim crkvama

  • St@nko

    6. oktobar 2020 | 21:04

    Gibraltar se nalazi na samom dnu Iberijskog poluostrva, a ne na samom vrhu 🤦🏻‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA