• 0

Samo za hrabre putnike: Na ovim destinacijama vremenska prognoza je doslovno neuračunljiva

Od najhladnijeg mesta na svetu do područja sa kiselom kišom: ova mesta su poznata po svojim neobičnim vremenskim okolnostima

  • 0
najopasnije destinacije na svetu

Foto: Pixabay

Mesta sa kojima vas upoznajemo nisu svetske turističke destinacije niti se smatraju bezbednim za posetu. Vremenske okolnosti u ovakvim mestima su nepredvidive, pa je to jedan od razloga što su ova mesta nenaseljena, ali to ne znači da zainteresovani ne mogu iz daljine posmatrati "ručni rad Majke prirode".

Zulia, Venecuela

Ovo odredište je dobro poznato po olujama. Ovde su munje najopasnije na svetu. Tokom jedne olujne noći može i 20.000 puta da udari grom.

A takve noći su relativno česte, budući da su velike oluje pristunte između 140 i 160 dana tokom jedne godine.

Dolina Markansu

Takođe poznata i kao Dolina tornada, dolina Markansu nalazi se u planinama Pamir na Himalajima. Ovde duvaju takvi vetrovi koji po svojoj brzini dostižu jačinu tornada.

Nekada davno stanovnici ovog kraja su verovali da su ovi vetrovi rezultat duhova koji su bili osvetoljubivi i besni.

najopasnije destinacije na svetu

Foto: Pixabay

Kupola Argus

Kupola Argus se nalazi na Antarktiku i  smatra se najhladnijim mestom na zemaljskoj kugli. Ovo je jedna od nekoliko planina koje postoje na Antarktiku i iako se veruje da bi najhladnija temperatura mogla biti negde oko -102 stepena, najniža zabeležena temperatura bila je 82,5 stepeni ispod nule.

najopasnije destinacije na svetu

Foto: Pixabay

Alajuela, Kostarika

Jezero oko kratera vulkana Poas poznato je po "kiseloj magli" i "kiseloj kiši" sa pH nivoom od 2,0.

Efekti kisele kiše na ovom području mogu se osetiti i dalje od jezera, međutim, obližnje farme i stanovnici primetili su da njihovi automobili i mašine rđaju neverovatnom brzinom. Savetuje se da turisti izbegavaju ovo područje zbog potencijalnih zdravstvenih problema koje bi ova vrsta padavina mogla da izazove.

Megalaja, Indija

Vodopadi Nohkalikai zaista su prelep i fenomenalan prizor. Sa stene visoke 335 metara neprekidno pada jak mlaz vode, što posmatrače ostavlja bez daha. Vodopad je veliki zbog ogromne količine padavina u ovom području.

najopasnije destinacije na svetu

Foto: Pixabay

Područje Mengalaja je zabeležilo rekordne količine padavina.

Jungai, Čile

Suprotno tome, Jungai je  mesto na zemlji sa najmanje padavina. Reljef na ovom području podseća na površinu planete Mars.

To je jedno od retkih mesta na zemlji gde uopšte nema vode i života (osim malih količina mikroorganizama).

najopasnije destinacije na svetu

Foto: Pixabay

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima