• 0

Kinesko "Mrtvo more" tokom leta podseća na apstraktnu sliku a zimi na površini ima "crvene kristale"

, Telegraf

Blista u neverovatnim bojama

  • 0
Kinesko mrtvo more

Printkrin: Youtube/New China TV

Kinesko "Mrtvo more", poznato pod imenom slano jezero Junčeng ili jezero Kseiči, sve je samo ne mrtvo.

Neverovatne nijanse ovog jezera vekovima igra važnu ulogu u poljoprivrednoj tradiciji. Boje nastaju zato što određeni mikroorganizmi u vodi reaguju  na toplotu i svetlost.

Ovo šareno jezero u sebi sadrži gomilu soli koje izlaze na površinu kada voda u plitkim delovima isparava, koju meštani odvoze i prodaju. Proizvodnja soli ima dugu istoriju, a i dalje je osnova kulture i ekonomije ovog dela države .

Dobro je poznata činjenica da je Kina najveći svetski proizvođač soli, ali jezero Kseiči je, zbog svog magičnog izgleda, jedno od posebnih izvora tog minerala, kako za meštane tako i za turiste.

Kako nastaju boje, a kako kristali?

U jezeru živi vrsta mikroalgi koja se zove Dinaleilla salina. Ona reaguje na svetlost i temperaturu tako što menja boju.

Pojava koju Kinezi često nazivaju "cvetanje soli" nastaje zimi.  Ovo su zaista jedne od najlepših znamenitosti tokom zime, jer kristali izbiju na površinu vode i podsećaju na prelepe cvetove.

Kinesko mrtvo more

Printkrin: Youtube/CGTN

Iako bi bilo lepo da se to događa svake zime, moraju da se stvore pravi uslovi kako bi ovi kristali porasli, a da bi se to dogodilo temperatura mora da padne ispod 5 stepeni.

Ove sjajne znamenitosti su dva glavna razloga zbog kojih ljudi posećuju, ali veruje se da su minerali pronađeni u slanom jezeru neverovatno blagotvorni i za kožu, čineći ovo jezero još privlačnijim odredištem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima