≫ 

Sve što treba da znate o banjama u Mađarskoj: Kakva su pravila u doba pandemije

Da biste zaista uživali u nekoj od budimpeštanskih banja, morate biti upoznati sa određenim pravilima

  • 0
Budimpešta, Mađarska Foto: Pixabay/gavia26210

Uživanje u termalnim vodama, koje deluju blagotovrno na naš organizam, bez ikakve sumnje pravi je užitak. Umorne kosti i telo se na taj način vrlo brzo oporavljaju. Ipak, da biste zaista uživali u nekoj od poznatih banja u mađarskoj prestonici, potrebno je da obratite pažnju na neke sitnice.

Nakon četvoromesečnog zatvaranja svih gradskih bazena zbog pandemije, termalna kupališta u Budimpešti su ponovo otvorena.

Iako je mnoge posetioce stid da postave pitanja o nečemu što se tiče boravka u mađarskim banjama, trebalo bi pre odlaska da se informišu. Tako će izbeći sve one situacije, koje potencijalno mogu da budu vrlo neprijatne i da unište takav vid relaksacije.

Istorija i malo geografije

Razlog zbog koga se mađarska prestonica može pohvaliti sa čak više od stotinu termalnih izvora vezan je za njen položaj. Budući da Budimpešta leži na liniji raseda između brda i ravnice, priroda je obdarila izvorima termomineralne vode. Svakoga dana u proseku oko 40.000 kubnih metara vode bogate mineralima emituju budimpeštanski izvori. Prema istorijskim podacima, pleme Eravisci je zaslužno za otkriće ovih voda, ali su ipak Rimljani prvi izgradili grad i maksimalno iskoristili snagu voda.

Posle turskih osvajanja tog područja, javljaju se i druga kupatila. Umesto rimskih, sada su to turska i pojedina su i dan danas u funkciji. Neke od gradskih banja koje su proslavile Budimpeštu, izgrađene su početkom prošlog veka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Palatinus Spabudapest (@palatinusspabudapest)

Šta treba znati pre posete?

Pojedine budimpeštanske banje možda izgledaju neuređeno, ali je voda u njima čista i redovno se proverava njen kvalitet. Mere predostrožnosti u vezi sa covid-19 podrazumevaju i mnogo bolju higijenu.

Većina termalnih kupatila u mađarskoj prestonici imaju pristojne ugostiteljske objekte, u vidu kafeterija i restorana, tako da je moguće u banji boraviti i po ceo dan. Radno vreme varira u zavisnosti od dana u nedelji. Mnoge banje drže svoja vrata otvorenim i u u toku noći, ali mahom samo za vikend.

Tretmani koji su u ponudi razlikuju se od banje do banje. U zavisnosti od posećenosti, može se desiti da bude potrebno i prethodno zakazivanje. Pre ulaska u bazen, svaki posetilac bi trebalo da se istušira. Takođe, poželjno je da gosti vežu kosu, ukoliko je ona duga.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели We Move Budapest 💫 BAIS (@wemovebudapest)

Poseban ukus mineralne vode možete isprobati u kupatilu Lukač, ne primer.

Pored svakog termalnog bazena stoji natpis o temperaturi vode u njemu i savetu o vremenu koje u njemu treba provesti. Ukoliko se oglušite o takvu vrstu preporuke, rizikujete da budete ošamućeni ili da osetite i neke druge posledice.

Banja za žene i banje za muškarce

Iako to nije uobičajeno u drugim banjama, u Budimpešti postoje i termalna kupatila Rudas, koja su specifična. Naime, određen je stalan raspored kada banju mogu posetiti muškarci, a kada žene. I svakog dana je dozvoljeno samo gostima određenog pola da uživaju u blagodetima ovog termalnog kupatila.

Tako je, recimo ženama dozvoljena poseta samo utorkom do 12:45h. Muškarcima je na raspolaganju više dana i to ponedeljak, sreda, četvrtak i petak do 12:45h. Tih dana je posetiocima dozvoljeno da nose samo odeću nalik kecelji, umesto kupaćih, ali nudizam nije dozvoljen ni u jednoj banji, kao ni na javnim površinama u okviru nje.

Ukoliko ovo termalno kupatilo posećuju deca, moraju biti starija od 14 godina.

Šta poneti?

Osim kupaćeg kostima, dobro je poneti i peškir i papuče, jer podovi mnogu biti vrlo klizavi. Iako većina banja nudi mogućnost iznajmljivanja svih potrepština, jednostavno je lakše da svaki gost ponese svoj peškir. Valjalo bi poneti i kozmetiku, koju ćete koristiti nakon kupanja.

Pokazivanje dokaza o vakcinaciji protiv covid-19 više nije obavezno prilikom ulaska, navodi Lonely planet.

Snalaženje u banjama Budimpešte

Većina termalnih kupatila u mađarskoj prestonici podrazumeva manje-više isti raspored. Niz zatvorenih bazena sa termalnom vodom različite temperature, saune, parne sobe, prostorije za masažu. U nekima postoje i hidromasažni bazeni, bazeni za plivanje i bazeni sa podvodnim tuševima za masažu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Ishita Parikh (@seethatspot)

Međutim, svaka od banja ima neku svoju atrakciju. Neke od njih nude mogućnost korišćenja spoljnih bazena, dok napolju pada sneg. U nekima se organizuju tematske večeri, sve da bi gostima bio obezbeđen kompletan ugođaj.

Lekovitost termomineralnih voda

Na kraju, ono što i jeste najbitnije, vode u banjama u Budimpešti su bogate minerlamima i hranljivim materijama.

Neke naučne studije su utvrdile da je boravak u termalnim kupatilima koristan za obolele od artritisa, nekih poremećaja cirkulacije, respiratornih oboljenja i suženja krvnih sudova. Uprkos tome, uvek važi preporuka da bi svaki pojedinac pre odlaska u banju trebalo da se konsultuje sa lekarom.

Video: Korona ne može protiv srpskih običaja, Ovčar Banja krcata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA