≫ 

Iako u senci Pariza, ovaj francuski grad je sa razlogom bio poznat kao "Kapija Carstva"

Šest vekova je Marsej funkcionisao kao nezavisni grčki grad

  • 0
Marsej, Francuska Foto: Shutterstock

Priča o ovom francuskom grada vraća nas u vreme kada su se Grci doselili iz Male Azije na tle današnjeg Marseja. Prepoznali su, čini se, stratešku važnost luke i nastanili se u današnjem pregrađu Le Panier.

Poznato je da su Grci ostvarivali trgovinu sa Galima, te da su osim maslina, doneli u region i grožđe. Svesno ili ne, tek upravo su oni stvorili idealnu bazu za današnju provansalsku kuhinju i njene fenomenalne ukuse.

Šest vekova je Marsej funkcionisao kao nezavisni grčki grad. Kasnije ga zauzima rimska vojska, pa Vizigoti i Arapi. Za vreme velike kuge 1720/21. godine brojni stanovnici su stradali, ali je Marsej opstao.

Marsej, Francuska Foto: Shutterstock

Marsej kao „Kapija Carstva“

U prvoj polovini 19. veka, po završetku Napoleonovih ratova, Marsej je bio glavna veza Carstva. Zato i ne čudi što je u to vreme bio poznat kao „Kapija Carstva“, navodi BBC.

Neverovatan spoj različitih kultura zaslužan je za krilaticu „Grad sa 100 četvrti“, koja se često navodi uz naziv grada. U njemu žive Jermeni, Korzikanci, Arapi, Francuzi, Marokanci i drugi narodi.

Od Pariza ga deli oko tri sata vožnje vozom. U poređenju sa 19 sati putovanja pre izgradnje železnice 1873. godine, zaista deluje neverovatno.

Bazilika Notre-Dame de la Garde, na vrhu brda iznad grada, na kome kao kruna stoji zlatna Bogorodica, jedno je od obeležja Marseja. Crkva Abbaye St-Victor koja podseća na zamak, najstarija je u gradu.

Za one koji nisu bolje upoznali Marsej, on je grad poroka. A zapravo su te teorije vezane za period ekonomskog pada u kasnom 20. veku.

Današnji grad nema neke naročite veze sa tim omalažavajučim mišljenjem. Tim pre što je 2013. godine Marsej proglašen za Evropsku prestonicu kulture, što je u velikoj meri doprinelo njegovom boljitku.

Danas je Marsej u velikoj meri usmeren na turizam. Stara luka je uređena, kao i kej, ali i brojne ulice grada.

Video: Karleuša kao milion dolara: Stajling dive iz Pariza noću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA